FIFA lijkt reputatie te willen redden en bant drie kopstukken

08 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorman Michel Platini zijn voor negentig dagen geschorst door de ethische commissie van de FIFA.

Ook de secretaris-generaal van de voetbalbond, Jerôme Valcke, mag zich de komende drie maanden niet bezig houden met voetbal gerelateerde activiteiten. De schorsing van Blatter komt niet uit de lucht vallen. De Duitse krant Die Welt schreef woensdag al dat de FIFA haar voorman (tijdelijk) wilde verbannen uit de organisatie.

De Zwitserse autoriteiten zijn sinds een aantal weken bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar Blatter en Platini. Laatstgenoemde stelt zich ondanks de schorsing nog steeds verkiesbaar voor het voorzitterschap van de FIFA, schrijft Voetbal International. Platini heeft een aantal uur voor de schorsing de benodigde steunbetuigingen ingediend.

Daarvoor had hij steun gewonnen van vijf voetbalbonden, waaronder de KNVB. De Nederlandse voetbalbond overweegt de steunbetuiging richting Platini in te trekken na de schorsing.

Corruptie

Blatter wordt onder meer verdacht van corruptie. Zo zou de bestuurder twee miljoen euro aan smeergeld hebben betaald aan Platini. De verdachte transacties tussen de twee kopstukken van de voetbalwereld zouden tussen 1999 en 2002 zijn uitgevoerd.

In ruil voor de financiële toedracht zou Platini Blatter met ‘bepaalde diensten’ hebben geholpen, volgens justitie. Om welke diensten het exact gaat, is nog onbekend.

Platini heeft ontkend dat er sprake was van smeergeld. De Fransman zei dat hij op het moment van de betalingen onder contract stond bij de FIFA, waardoor zich geen illegale praktijken hebben voorgedaan.

Blatter maakte op 3 juni bekend om zich niet verkiesbaar te stellen voor een nieuwe termijn als voorzitter. Platini werd binnen de FIFA gezien als de ideale opvolger van de voorzitter.

Valcke werd al eerder op non-actief gezet door de mondiale voetbalbond. De voormalig secretaris-generaal zou in de schaduw van Blatter hebben meegewerkt aan omkoopschandalen.

Sponsoren

De grote sponsoren van de FIFA, waaronder McDonald’s en Coca-Cola, deden woensdag een oproep aan de voetbalbond om Blatter direct te laten aftreden. Zijn aanwezigheid als voorzitter zou grote imagoschade opleveren voor de bedrijven.

Blatter reageerde strijdbaar op die berichtgeving. ‘Ik vecht verder tot 26 februari. Voor mezelf en voor de FIFA. Ik ben ervan overtuigd dat het kwaad naar boven zal komen en het goede zal overwinnen,’ zei hij tegen het Duitse weekblad Bunte.