Servaas van der Laan

Ironisch dat Platini leermeester Blatter laatste zetje wil geven

28 mei 2015Leestijd: 3 minuten

Volgens goed gebruik bij de FIFA laten voormalige vertrouwelingen hun leider vallen op het moment dat diens positie onhoudbaar is geworden. Dat Michel Platini zijn oude vriend Sepp Blatter nu het laatste zetje wil geven, doet hij niet voor u en mij: hij wil zelf op die troon.

Spierballentaal gebruikte de voormalige Franse stervoetballer en UEFA-baas Michel Platini toen hij donderdag het publiek toesprak. ‘Genoeg is genoeg,’ zei de Fransman. ‘Als UEFA willen wij niet meedoen aan een nieuw mandaat van Blatter. Hij moet direct opstappen.’

Blatters pupil

Het zijn ferme woorden van een man die jaren de pupil en vertrouweling van Blatter was. Platini en Blatter zijn vrienden. Althans, dat waren ze tot voor kort. De Zwitser heeft de Fransman de fijne kneepjes van het vak bijgebracht.

Met Blatters hulp werd de Fransman in 2007 geïnstalleerd als UEFA-voorzitter. En nu laat Platini zijn oude leermeester opeens vallen?

Havelange

Het zal Blatter allerminst verbazen. Hij zelf besteeg immers in 1998 de troon toen de geur van corruptie rond de toenmalige FIFA-voorzitter João Havelange echt niet meer te harden was.

Havelange was in 1994, ‘uit liefde voor het voetbal’, nog een zesde termijn ingegaan als FIFA-baas. Een ruzie met voormalige stervoetballer Pelé zorgde er voor dat de publieke opinie zich steeds meer tegen Havelange keerde. En opeens verkondigde Blatter tegenover de pers ‘dat er met Havelange echt niet meer te werken viel’. Waren de twee dan opeens geen vrienden meer?

Deal

De ‘coup’ van Blatter mislukte in 1994, maar vier jaar later was er geen houden meer aan. Havelange kon Blatter niet wegsturen omdat die te veel over hem wist. De twee sloten een deal: Blatter nam in 1998 het stokje over en in ruil hield Blatter het Havelange-dossier gesloten.

Om Blatter van de winst te verzekeren werd een oude truc van stal gehaald. Het deelnemersveld voor het WK van 1998 werd uitgebreid van 24 naar 32 landen. Meer landen betekent meer nationale voetbalbonden inclusief hun bestuurders die graag een stem aan Blatter ruilen tegen een goed gevulde enveloppe. Havelange had in 1974 exact hetzelfde gedaan toen hij het deelnemersveld van 16 opschroefde tot 24 teams. En wie verhoogde het deelnemersveld van het EK 2020 onlangs van 16 naar 24 landen? Inderdaad, Michel Platini. Hij heeft goed opgelet tijdens de Blatter-colleges over corruptie.

Nu is Blatter aan de beurt

Maar nu heeft het tij zich tegen Blatter gekeerd. Net als Havelange in 1994 wil Blatter er graag nog een termijn aan vastplakken. Uiteraard is hij bereid om ‘het vertrouwen te herstellen’ en de nodige zuiveringen door te voeren. Met bijna identieke bewoordingen begon Havelange in 1994 aan zijn laatste termijn.

Maar de voormalige vertrouwelingen van Blatter vinden het mooi geweest. De Jordaanse prins Ali is nu de grote rivaal in de strijd om het FIFA-leiderschap. En Platini, de voormalige pupil van Blatter, geeft zijn steun nu openlijk aan de prins. De prins uit Jordanië, een land dat miljarden ontvangt vanuit Qatar, en de Franse oud-voetballer, die bekend staat als een grote vriend van Qatar, beloven nu plechtig dat ze de FIFA van corruptie zullen zuiveren als Blatter van de troon is gestoten.

Maar kan de voetbalwereld écht zuivering verwachten van de mannen die door Blatter zelf zijn opgeleid? Het is op z’n minst naïef om dat te geloven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.