‘Europese buitengrenzen moeten snel dicht’

24 oktober 2015Leestijd: 3 minuten

Europa moet de buitengrenzen onmiddellijk afsluiten. Op enkele plaatsen kunnen migranten zich melden om te horen of ze kans maken op een asielaanvraag.

Dat zei CDA-europarlementariër Esther de Lange zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Gatenkaas

De grenzen zijn nu te veel een gatenkaas, vindt De Lange, vooral in Griekenland dat veel vluchtelingen ontvangt die oversteken vanuit Turkije. De Lange pleitte voor het opschroeven van de grensbewaking aan de buitengrenzen van de Europese Unie (EU). Frontex moet meer geld en manschappen krijgen om die taak naar behoren uit te kunnen voeren, vindt de europarlementariër.

‘Gebeurt dat niet, dan blijft Europa chantabel voor mensen als de Turkse president Erdogan. Die eist de ene week 1 miljard euro in ruil voor opvang van vluchtelingen die anders naar Europa zouden doorreizen, vervolgens 3 miljard en dan nog meer’, zei De Lange.

Misbruik

Ook René Cuperus van de PvdA-denktank Wiardi Beckmanstichting wees in het programma op de problemen aan de randen van Europa. Die komen volgens hem voor een deel door de vele Pakistanen en Albanezen die zich aan de grenzen melden. Zij kunnen geen aanspraak maken op de vluchtelingenstatus en moeten direct worden teruggestuurd, meent Cuperus.

‘Europa is daar nu veel te laks in. Angela Merkel heeft de boodschap gegeven dat Europa openstaat voor iedereen, maar dat is niet zo. Er moet een signaal naar het zuiden van Europa dat het hier op slot gaat.’

Vluchtelingen uit Syrië moeten wat hem betreft zoveel mogelijk worden opgevangen in de regio, met terugkeer naar eigen land als doel. Wie toch naar Europa wil, moet snel te horen krijgen ‘hoe slecht het gesteld is in de asielzoekerscentra’, zegt Cuperus.

Voorrang

Op dit moment hebben West-Europese landen moeite om de vele asielverzoeken in behandeling te nemen. Syrische vluchtelingen klagen dat zij de dupe worden van mensen uit andere landen die misbruik proberen te maken van de situatie.

Door de grote drukte moeten mensen in nood nu maanden wachten totdat hun asielverzoek überhaupt in behandeling wordt genomen.

Bedreiging

Volgens premier Mark Rutte (VVD) vormt de huidige vluchtelingencrisis een bedreiging voor de Europese samenwerking. ‘Het zou zelfs het weefsel van onze samenwerking kunnen doen wegscheuren’, zei de premier zaterdag in Den Haag op de Europadag van zijn partij, de VVD.

Als EU-lidstaten er niet in slagen de buitengrenzen correct te controleren, ondermijnt dat het vrije verkeer en de open grenzen tussen de landen, aldus Rutte. De lidstaten moeten de maatregelen uitvoeren die gezamenlijk zijn besloten, zei de premier. Als een land daar niet in slaagt, ‘moeten we reageren en zo’n land helpen, zoals bijvoorbeeld Griekenland.’

Vrijheid

Rutte sprak in het Engels omdat Europees president Donald Tusk aanwezig was. Ook de Pool benadrukte de noodzaak om de Europese buitengrenzen te versterken. ‘Niet om van Europa een ontoegankelijk fort te maken, maar om Europese waarden als solidariteit en vrijheid te beschermen.’

De liberale politicus sprak voor de eerste keer op een partijbijeenkomst sinds hij eind vorig jaar Europees president werd. Tusk was ook in Den Haag voor overleg over het Nederlandse voorzitterschap van de EU, dat op 1 januari begint.