Duizenden migranten in Duitsland hebben opvanglocatie verlaten

30 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Duizenden migranten in de Duitse deelstaat Brandenburg hebben de noodopvang verlaten en zijn op eigen houtje doorgereisd. Zij reizen zonder zich af te melden verder in Duitsland of gaan naar het buitenland.

In sommige gevallen komen de migranten na enige tijd weer terug of worden zij onderweg aangehouden door de politie, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Brandenburg tegen Die Welt.

Reizen

Vanwege de enorme asielstroom duurt het in Duitsland lang voordat migranten worden geregistreerd en zijn ondergebracht. Eerder bleek al dat er veel onvrede ontstaat onder migranten, wat een reden kan zijn om verder te reizen, bijvoorbeeld naar familieleden die wel al een eigen huis hebben.

Als migranten na registratie hun opvang verlaten, bestaat de kans dat zij meer dan één keer worden geregistreerd. De nieuwkomers hebben vaak geen papieren bij zich, waardoor zij zich eenvoudig nog een tweede keer kunnen laten registreren.

‘Wie bij ons wordt geregistreerd onder de naam Mohammed Ali, kan even later in Hamburg opeens Ali Mohammed zijn,’ zegt de woordvoerder tegen de krant. Dit probleem blijft zich voordoen, zolang migranten niet meteen aan de grens worden geregistreerd.

Politie

Dat migranten er op eigen houtje vandoor gaan, maakt het werk voor de politie in Duitsland er ook niet makkelijker op. Holger Münch, hoofd van de Duitse politie, zei donderdag ernstige zorgen te hebben over de veiligheid vanwege de aanhoudende stroom migranten.

‘Conflicten tussen asielzoekers nemen toe, en er zijn meer spanningen op rechts. Deze dynamiek maakt me zorgen.’ Hij omschrijft de situatie in Duitsland als ‘moeilijk en gespannen’.

De Duitse politie heeft het vooral druk aan de grens met Oostenrijk. Daar worden soms duizenden migranten vrijwel tegelijkertijd afgezet door Oostenrijkse autoriteiten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."