De Duitse regeringspartijen CDU en CSU zijn het maandag eens geworden over de inrichting van transitzones voor migranten aan de grens. Ook bondskanselier Angela Merkel staat nu achter het plan.
De SPD is tegen deze ‘slaapzaal in niemandsland’, schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Volgens SPD-fractievoorzitter Thomas Oppermann is het creëren van transitzones ‘onuitvoerbaar en een inhumane fout’.
Controle
Het plan houdt in dat migranten die geen kans maken op asiel, veelal economische migranten, in de zones worden gescheiden van mensen die zijn gevlucht voor oorlog en geweld. Mensen uit veilige landen als Bosnië, Kosovo en Albanië kunnen dan sneller en efficiënter worden teruggestuurd, is het idee. Het plan moet de regering helpen de controle over de enorme migratiestroom weer terug te krijgen.
De transitzone moeten bij grensovergangen komen, net zoals transitzones op luchthavens. Asielzoekers uit veilige landen en asielzoekers zonder geldige papieren worden daar vastgehouden en binnen enkele dagen weer op het vliegtuig naar hun thuisland gezet.
Overtuigen
De CDU en CSU gaan nu proberen de SPD te overtuigen. De sociaaldemocratische partij zou de haalbaarheid van het plan in twijfel trekken. Volgens hen is het onmogelijk de grens van Duitsland te sluiten om daar vervolgens transitzones te maken. Ook vinden ze het niet humaan. De SPD-minister van Justitie Heiko Maas sprak van ‘massakampen in niemandsland, die meer problemen zullen veroorzaken dan dat ze oplossen’.
De Beierse minister-president en CSU-leider Horst Seehofer pleit al langer voor de instelling van transitzones. Hij kritiseert de aanpak van Merkel en verwijt het haar dat ze niets doet om de migratiestroom beheersbaar te maken. Beieren is de staat waar de meeste migranten op afkomen.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.