Duitse Joden vrezen toename antisemitisme door migratie

04 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Joden in Duitsland maken zich zorgen over de toename van het ‘Arabische antisemitisme’ vanwege de aanhoudende stroom van migranten. Zij komen veelal uit landen waar Israël als vijand wordt gezien.

Voorzitter Josef Schuster van de Zentralrats der Juden uit zijn zorgen in Welt am Sonntag. Hij heeft zijn zorgen ook geuit tegenover bondskanselier Angela Merkel.

Israël

De migranten die in Duitsland hun toevlucht zoeken, komen veelal uit landen die Israël als vijand zien. ‘Zij zijn met vijandigheid tegen Israël opgegroeid en brengen deze sentimenten vaak over op Joden in het algemeen.’

In de Joodse gemeenschap in Duitsland bestaat nu de angst dat het ‘Arabisch antisemitisme in Duitsland zal toenemen’. Schuster deelt die zorgen: ‘Het is daarom noodzakelijk dat vluchtelingen zo snel mogelijk onze waarden leren.’

De afwijzing van antisemitisme en solidariteit met Israël zijn belangrijke grondwaarden voor Duitsland, zegt Schuster, die dinsdag over zijn zorgen heeft gesproken met bondskanselier Merkel.

Hoewel de Zentralrats der Juden zorgen heeft, is de raad wel voor het opvangen van migranten in Duitsland. ‘Maar zonder van alle vluchtelingen verdachten te maken, leven er in de Joodse gemeenschap ook zorgen.’

Geweld

In het rapport Antisemitism – Overview of data available in the Europe Union 2004-2014 (pdf), dat vrijdag werd gepubliceerd, staat dat de opmars van moslimfundamentalisten en neonazi’s heeft geleid tot een toename van antisemitisch geweld in Europa.

Vorig jaar behandelden rechtsinstanties in Duitsland 1.600 gevallen van geweld tegen Joden, tegenover 1.275 in 2013. Vooral Joden die religieuze symbolen dragen, krijgen vaker te maken met geweld. In Frankrijk verdubbelde het aantal meldingen van antisemitisme zelfs tot 851.

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie wees deze week twee coördinatoren aan, één doet direct verslag van antisemitisme en de ander van moslimhaat in de Europese Unie.