Denktank: Merkel ‘topfavoriet’ voor Nobelprijs voor de Vrede

01 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De manier waarop de Duitse bondskanselier Angela Merkel de migrantencrisis heeft aangepakt, maakt haar de grootste kanshebber op de Nobelprijs voor de Vrede.

Althans, dat vindt Kristian Berg Harpviken, de directeur van het Peace Research Institute Oslo(PRIO). ‘Op kritieke momenten heeft ze laten zien over de kwaliteiten van een morele leider te beschikken’, zegt Berg Harpviken.

Merkel werd in eerste instantie genomineerd voor haar optreden rondom de crisis in Oekraïne, maar de directeur vindt vooral haar reactie op de migratiecrisis bewonderenswaardig. ‘Waar anderen de verantwoordelijkheid ontweken, ging Merkel moeilijke discussies niet uit de weg en zocht ze consequent naar een menselijke aanpak.’

Open deur

De Duitse bondskanselier zette de deur voor Syrische vluchtelingen wagenwijd open in augustus, toen duidelijk werd dat Syriërs die Duitsland binnenkwamen niet zouden worden teruggestuurd naar het EU-land waar ze als eerst waren aangemeld. Het zorgde voor een toestroom van migranten, die maar al te graag ingingen op de uitnodiging van ‘mama Merkel.’

Nu er steeds meer problemen in en rondom asielzoekerscentra ontstaan lijkt de Duitse regering terug te komen op die gastvrije houding. In deelstaten als Beieren is openlijk verzet tegen de migrantenstroom, en deze week presenteerde het Duitse kabinet een nieuwe asielwet, die de regels voor asielzoekers flink aanscherpt.

Voorspellingen

PRIO-directeur Berg Harpviken doet al jaren voorspellingen over wie de Nobelprijs voor de Vrede gaat winnen. Hoewel de commissie die de prijs uitreikt ook in de Noorse hoofdstad zetelt, zijn er geen officiële banden met PRIO.

De vijfkoppige commissie van de Nobelprijs voor de Vrede maakt volgende week hun beslissing bekend. Afgelopen jaar namen de Pakistaanse activiste Malala Yousafzai en de Indiër Kailash Satyarthi de prijs in ontvangst.