Bulgaarse grenswacht krijgt te maken met vechtende migranten

16 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Vermoedelijk zo’n vijftig Afghanen tussen de twintig en dertig jaar hebben donderdagavond laat geprobeerd om illegaal de Turks- Bulgaarse grens over te steken, en op die manier de Europese Unie (EU) binnen te komen.

Toen de Bulgaarse grenswacht hen wilden tegenhouden, verzetten zij zich, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in het Balkanland.

Kogel

‘Een van de grenswachters loste waarschuwingsschoten en hij verklaarde dat een kogel afketste. Die raakte een migrant, die later overleed,’ aldus een hoge regeringsfunctionaris tegenover een nationale radiozender.

Dat gebeurde bij de zuidoostelijk gelegen stad Sredets, zo’n 30 kilometer van de grens met Turkije. Alle migranten zijn mannen, en zouden bovendien bewapend zijn, meldt het Duitse persbureau DPA.

De rest van de groep is ongedeerd en zit vast. Het is het eerste dodelijk incident bij de Turks-Bulgaarse grens sinds de migratiecrisis, en dat terwijl intussen duizenden mensen de grens zijn overgestoken. Vanwege de berichten over het geweld aan de grens heeft de Bulgaarse president Bojko Borisov zijn deelname aan de EU-top in Brussel afgebroken. Hij keerde terug naar huis.

Sleutelrol

Gisteren waren de regeringsleiders en staatshoofden in Brussel bijeen voor een nieuwe top over de migratieproblematiek. Er is een voorlopig akkoord gesloten met Turkije, dat veel Syrische vluchtelingen opvangt.

Maar door het land reizen ook veel migranten uit bijvoorbeeld Afghanistan en Irak, op weg naar Europa. De EU-leiders vinden dat Turkije daarom een sleutelrol speelt bij een solide aanpak van de crisis.

Het land van president Recep Tayyip Erdgoan zal onder meer de grenzen veel beter moeten bewaken en vluchtelingen goed moeten registreren, is de afspraak die nu op tafel ligt. Ook zal het land meegereisde Turken en andere migranten die geen recht hebben op asiel weer terug moeten nemen.

In ruil daarvoor is Europa bereid visumvrij reizen voor de Turken te versnellen ‘zonder van onze criteria af te stappen’,  zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Turkije krijgt geld, maar er moeten nog afspraken worden gemaakt over hoeveel. De Turken hebben om 3 miljard euro gevraagd.