Bild deelt Duitse grondwet uit aan arriverende migranten

05 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

De Duitse krant Bild gaat op geheel eigen wijze proberen bij te dragen aan de integratie van duizenden migranten die naar Duitsland zijn gekomen.

Het dagblad deelt dinsdag veertigduizend kopieën van de eerste negentien hoofdstukken van de Duitse grondwet uit bij verschillende asielzoekerscentra. Bild heeft de eerste negentien hoofdstukken laten vertalen naar het Arabisch.

‘Dit is onze dominante cultuur en daar kunnen we allemaal trots op zijn. Duitsland heeft geen nieuwe regels nodig: we hebben al een grondwet die nageleefd moet worden door iedereen die hier wil wonen,’ is de duidelijke boodschap van de redactie.

Angst

Met de actie probeert de krant de angst van veel Duitse burgers over de gevolgen van de migrantenstroom enigszins te temperen. De afgelopen weken waren er veel gewelddadige confrontaties in asielcentra.

Vorige week veranderde een asielopvang in Hamburg in een slagveld, waarbij tweehonderd bewoners elkaar te lijf gingen. Eerder waren er conflicten in Dresden en Heidenau.

De Duitse politievakbond constateerde dat de asielzoekerscentra te maken hebben met georganiseerde misdaad. Groeperingen werken volgens de bond samen op basis van gemeenschappelijke etniciteit of religie. Ze maken en hanteren eigen regelgeving en maken zelfs eigen wapens.

1,5 miljoen

Duitsland heeft te maken met een enorme migrantenstroom en het totaalaantal asielzoekers komt naar verluidt uit op 1,5 miljoen. De regering ging eerder uit van 800.000 migranten. Het aantal valt hoger uit omdat veel asielzoekers worden nagereisd door familie.

Om de migrantenstroom beter te kunnen controleren en het geweld in de centra zoveel mogelijk te voorkomen, scheiden bepaalde deelstaten de asielzoekers op basis van religie en etniciteit. Vooral moslims en christenen worden uit elkaar gehouden.

Bondskanselier Angela Merkel vreest niet voor de Duitse cultuur. ‘Wij hebben de moed om te zeggen dat we christenen zijn. Laten we de dialoog aangaan met andere geloofsovertuigingen,’ zei ze vorige maand.