Artsen zonder Grenzen: luchtaanval ziekenhuis was ‘doelbewust’

06 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Artsen zonder Grenzen (AzG) zegt dat het Afghaanse ziekenhuis zaterdag ‘doelbewust’ is gebombardeerd door de Amerikanen. Bij de aanslag op de kliniek van de medische hulporganisatie kwamen 22 mensen om.

AzG pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de aanslag, omdat de Amerikaanse lezing van de gebeurtenissen teveel van  de Afghaanse verschilt, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times. De omliggende gebouwen rondom het ziekenhuis bleven ongedeerd en dat zorgt voor onbegrip bij de hulpverleners.

Per ongeluk

Een door de Verenigde Staten geleide coalitie voerde zaterdag een luchtaanval uit en raakte daarbij het ziekenhuis. Het Pentagon zei zaterdag dat de bombardementen noodzakelijk waren, omdat er Taliban-strijders in de buurt zaten die het hadden gemunt op Amerikaanse soldaten. Dinsdag zegt generaal John Campbell dat de bloedige aanval een fout van het Amerikaanse leger was.

De Afghaanse regering is van mening dat Amerikaanse troepen luchtaanvallen uitvoerden omdat er ‘tien tot vijftien terroristen’ in het ziekenhuis aanwezig waren. Volgens de regering zijn alle terroristen om het leven gekomen, samen met een aantal onschuldige artsen.

Excuses

Zaterdag kwamen er excuses vanuit de Verenigde Staten omdat het AzG Amerika eerder een gebrek aan verantwoordelijkheid verweet. ‘Het leger van de VS blijft verantwoordelijk voor de luchtaanvallen, zij lieten de bommen vallen.’

De strijders van de Taliban voeren al sinds 2001 een hevige strijd met het Afghaanse regime om de belangrijke handelsplaats Kunduz. Vorige week maandag veroverden de extremisten de stad na een aanval uit drie hoeken. De terreurgroep bevrijdde daarbij honderd gevangenen.

De verovering van de stad betekende de grootste overwinning in veertien jaar voor de Taliban. De fundamentalisten hadden Kunduz drie dagen in handen, waarna de Afghanen met hulp van Amerikaanse troepen de belangrijkste delen van de stad terug heroverden.