Amerika maakt excuses voor bombarderen ziekenhuis Kunduz

03 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AZG'

Bij een luchtaanval op de Afghaanse stad Kunduz is een medische kliniek van Artsen zonder Grenzen zwaar getroffen. Het Amerikaanse leger heeft excuses gemaakt voor het ongeluk.

De Amerikaanse generaal John F. Campbell heeft zaterdag de Afghaanse president Ashraf Ghani gebeld om excuses te maken voor het per ongeluk bombarderen van een ziekenhuis in de provincie Kunduz. Dat meldde een woordvoerder van de president zaterdag. De door de Verenigde Staten geleide coalitie voerde zaterdag een luchtaanval uit en raakte daarbij het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen, met zeker negentien doden tot gevolg.

Volgens Artsen zonder Grenzen zijn twaalf van de zestien doden medewerkers van de hulporganisatie. Daarnaast vonden vier oudere patiënten en drie kinderen de dood. De hulporganisatie vreest dat het dodental nog zal lopen, aangezien er ook 37 mensen zwaargewond raakten en tientallen nog worden vermist.

Ongeluk?

De vraag is hoe het heeft kunnen gebeuren dat een ziekenhuis, waar ongeveer honderd patiënten verbleven, kon worden geraakt bij een luchtaanval.

Volgens het Amerikaanse leger is het ziekenhuis ‘per ongeluk’ geraakt tijdens NAVO-aanvallen op doelen van de Taliban in de buurt van het ziekenhuis.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Menselijk schild

De Afghaanse regering houdt er een andere lezing op na. Er zouden ‘tien tot 15 terroristen’ in het ziekenhuis zijn geweest, meldt de BBC. Volgens de Afghaanse regering zijn alle terroristen gedood, maar zijn er helaas ook artsen omgekomen.

De Taliban ontkennen dat er leden van de organisatie in het ziekenhuis verbleven. Ook Artsen zonder Grenzen vindt dit een onwaarschijnlijk scenario.

Ziekenhuis

Het ziekenhuis was de belangrijkste medische post in Kunduz omdat alleen daar zware operaties konden worden uitgevoerd. Door de aangewakkerde strijd in Kunduz draaide het ziekenhuis de laatste weken overuren.

Medewerkers van Artsen zonder Grenzen eisen dat het voorval wordt uitgezocht en verklaard. De organisatie had aan alle strijdende partijen de coördinaten van het ziekenhuis doorgegeven, juist om een aanval te voorkomen.