0,5 procent van migranten overleeft Middellandse Zee niet

06 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Van de 557.899 migranten die tot nu toe dit jaar over de Middellandse Zee naar Europa kwamen, overleefden 2.987 migranten de overtocht niet. Met een stervingspercentage van 0,5 procent is de Middellandse Zee de dodelijkste migratieroute ter wereld.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Dodelijkste route

Tot nu toe kwam ruim een half miljoen migranten met de boot over de Middellandse Zee naar Europa. Dat is nu al een verdubbeling van het aantal van vorig jaar (219.000).

Met de honderd doden in Libië van afgelopen zondag komt het totale aantal verdronken of vermiste personen op de Middellandse Zee nu op 2.987. Dat betekent dat 0,5 procent van de migranten de oversteek niet overleeft. De Middellandse Zee is daarmee de ‘dodelijkste migratieroute op deze planeet,’ zegt IOM-directeur William Lacy Swing. De in de Middellandse Zee verdronken migranten vormen bijna driekwart van de ruim 4.000 migranten die wereldwijd zijn gestorven tijdens hun reis.

Griekenland en Italië

De meeste migranten kiezen op dit moment de relatief korte route over de Egeïsche Zee (onderdeel van de Middellandse Zee) van Turkije naar de Griekse eilanden. Ondanks het verslechterde weer stappen nog steeds iedere dag duizenden personen in de boot richting Griekenland.

Maar ook de route van Libië naar Italië wordt nog steeds frequent gebruikt. Volgens IOM zijn er deze week zo’n 2.000 migranten aangekomen in Italië. Dat is precies een tiende van het aantal migranten dat Griekenland verkiest: afgelopen week kwamen daar 20.000 migranten aan.

Turkije

Een belangrijke oorzaak voor de aanhoudende migrantenstroom richting Griekenland is de opstelling van de Turkse autoriteiten die de migranten nauwelijks tegenhouden.

Europa wil dat Turkije meer doet om de irreguliere reizigers tegen te houden, maar daar blijkt een duur prijskaartje aan te hangen. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zei in Brussel dat hij best migranten wil gaan tegenhouden, maar dan wel op een belangrijke voorwaarde: dat er nieuwe gesprekken komen over een toekomstig Turks lidmaatschap van de EU.