buitenland

Duitsland maakt extra miljarden vrij voor migranten

07 september 2015Leestijd: 2 minuten

De Duitse regering heeft drie miljard euro extra vrijgemaakt in de begroting van volgend jaar voor de opvang van migranten. Daarmee is in totaal zes miljard euro beschikbaar voor migrantenhulp in het land.

De Duitse regering hield zondag een spoedberaad naar aanleiding van de massale asielzoekersinstroom. Tijdens het beraad werden extra maatregelen vastgesteld.

Dit weekend kwamen bijna 20.000 migranten aan in Duitsland. Dit gebeurde nadat Oostenrijk zaterdag besloot de grens open te stellen voor de duizenden migranten die vanuit Hongarije de westerse landen in de EU wilden betreden. Onder meer het Keleti-station in Boedapest werd toen al dagenlang geplaagd door chaotische taferelen met migranten.

Na een telefoongesprek tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann, heeft Oostenrijk aangegeven deze maatregel langzaam weer te willen terugdraaien zodat de landen weer naar hun ‘normale situatie’ kunnen terugkeren, meldt persbureau Reuters.

Extra banen

Er is voor 2015 een miljard euro extra beschikbaar gesteld voor de verzorging en opvang van de migranten en het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt er jaarlijks 400 miljoen bij voor crisisbeheersing en –preventie. Ook maakt de Duitse regering extra banen vrij.

De federale politie wordt de komende drie jaar met 3000 extra banen uitgebreid en het federale vrijwilligerswerk kan rekenen op tienduizend nieuwe banen.

Terugsturen

De regering wil verder de landen Kosovo, Albanië en Montenegro opnemen in de lijst met ‘veilige landen van herkomst’. Hiermee kunnen asielzoekers uit deze landen sneller geweigerd of teruggestuurd worden.

De Duitsers dringen ook nog altijd aan op een eerlijke spreiding van migranten op Europees niveau. De afgesproken maatregelen zijn nog niet definitief: in oktober zal de Duitse Bondsdag erover stemmen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.