buitenland

Hongarije wil leger inzetten tegen irreguliere migranten

26 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Naast een metershoog hek moeten ook militairen de vele irreguliere migranten aan de grens van Servië en Hongarije gaan tegenhouden. Het Hongaarse kabinet denkt erover om het leger naar de grens met Servië te sturen.

Volgens een regeringswoordvoerder bespreekt het Hongaarse kabinet volgende week of het leger aan de grens wordt ingezet.

Duizenden reizigers

Hongarije heeft op dagelijkse basis te maken met duizenden reizigers die op illegale wijze het land en daarmee grondgebied van de Europese Unie (EU) proberen binnen te dringen. Op dinsdag alleen al waren het er ruim 2.500. In veel gevallen gaat het om vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en Pakistan die via Turkije naar Europa trekken.

Een deel van deze vluchtelingen is per boot naar Griekenland gegaan en vervolgens over land verder gereisd via Macedonië en Servië naar Hongarije. Een ander deel verkiest de route over land via Turkije, Griekenland en/of Bulgarije en Servië.

Geen einde

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zullen er komende maanden dagelijks tot 3.000 vluchtelingen alleen al Macedonië binnentrekken met het doel door te reizen naar de Europese Unie.

‘We zien geen einde komen aan de stroom mensen de komende maanden, wanneer het weer goed is en mensen de zee kunnen overgaan’, zei een woordvoerder van de UNHCR. Vorig jaar bleven tot in november schepen de oversteek maken vanuit Turkije en Libië. Met het aanhoudende geweld in Syrië en Irak gaat dat ook dit jaar gebeuren, denkt de UNHCR.

Extra geld

Servië en Macedonië krijgen extra geld om de stroom irreguliere migranten het hoofd te bieden. De Europese Commissie maakte woensdag 1,5 miljoen euro vrij om humanitaire steun te verlenen aan migranten in deze Balkanlanden.

Het geld is onder meer bedoeld om basisbehoeftes te leveren aan de migranten, zoals drinkwater, goede hygiëne, medische hulp en onderdak, maar ook om de opvangcentra en de coördinatie te verbeteren.

Op eigen houtje

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) is niet blij met de maatregelen die landen als Hongarije op eigen houtje nemen om de migrantenstroom te bestrijden.

De nadruk moet liggen op Europese samenwerking, zei minister Koenders woensdag. ‘Het gaat erom dit probleem zeer serieus te nemen. Dat betekent dat we weten dat het groot is en dat er niet een oplossing van de een op de andere dag is.’.

De minister wil dat Nederland een aantal initiatieven neemt in Europees verband. Wat die zijn, wilde hij niet zeggen. Het kabinet spreekt daar volgens hem woensdag over.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.