Erdogan denkt dat Poetin wel bijdraait over bondgenoot Assad

03 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn houding ten opzichte van zijn bondgenoot de Syrische president Bashar al-Assad veranderd. Hij is ‘veel positiever’ gestemd over een Syrië zonder deze dictator.

‘Poetin was een stuk positiever toen ik hem zag in Baku (de hoofdstad van Azerbeidzjan), en in een telefonisch onderhoud later,’ aldus Erdogan tegenover een groepje journalisten in Indonesië, schrijft de Turkse krant Hürriyet.

Rebellen

Volgens de Turkse president zegt Poetin niet meer de hele tijd dat de Russen ‘hoe dan ook als een man achter Assad staan’. ‘Sterker, ik denk dat hij hem uiteindelijk opgeeft. Poetin gaat de goede kant op.’

Turkije is een verklaard tegenstander van Assad, en ziet hem het liefst zo snel mogelijk van het toneel verdwijnen. Ankara steunt de ‘gematigde’ rebellen in hun strijd tegen het Syrische regime, en legt terreurbeweging IS nauwelijks een strobreed in de weg. Poetin ziet Assad daarentegen als een vriend, en sprak eind juni nog zijn onomwonden steun uit voor de Syrische president.

Warme band

Ogenschijnlijk lijken deze totaal verschillende belangen een warme band tussen Poetin en Erdogan niet in de weg te staan. Vorig jaar onthaalde de Turkse leider zijn Russische collega groots in zijn protserige paleis even buiten Ankara.

De leiders hebben namelijk een gemeenschappelijke deler: hun confrontatie-politiek richting het Westen.

Maar soms is er ook irritatie, bijvoorbeeld toen Poetin Erdogan een poos liet wachten voorafgaand aan hun ontmoeting in Baku. Hürriyet wist te melden dat de Turkse presdient not amused was, en Poetin, toen hij eenmaal arriveerde, met een chagrijnig gezicht tegemoet trad. Overigens overkwam paus Franciscus hetzelfde.

Turkije en Rusland, allebei gelegen aan de Zwarte Zee, hebben goede economische betrekkingen, vooral op het gebied van energie.