‘Mijn enige zorg is islam, islam, islam,’ zegt Erdogan

31 juli 2015Leestijd: 2 minuten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan geeft de verdedigers van ‘atheïsten en terroristen’ ervan langs. ‘Ik heb maar een zorg, en dat is islam, islam, islam.’

Het is onmogelijk voor ons om ooit te accepteren dat de islam wordt overschaduwd, zei de Turkse leider in de Indonesische hoofdstad Jakarta, schrijft de Turkse krant Hurriyet.  De islam raakt volgens hem beschadigd door wat er nu allemaal gebeurt.

Sektes

‘Sommige mensen in Turkije die tot verschillende ‘sektes’ behoren, verdedigen zelfs terroristen en atheïsten, vanwege sektarische overwegingen.’ Het sektarisme is het grootste probleem voor de islam, waarschuwde Erdogan, zeker wanneer terreurorganisaties die zich islamitisch noemen de islam misbruiken om er zelf beter van te worden.

Hij noemde Islamitische Staat (IS) als voorbeeld. ‘IS beschadigt het beeld dat de wereld heeft van de islam en moslims. Een aantal duistere krachten verspreidt propaganda over Turkse steun aan deze terroristen. Maar wij waren hier nooit bij betrokken.’ De acties van IS hebben niets te maken met de islam, sprak hij gisteren al tot de Chinese staats-tv.

Trainingskampen

Ankara voerde na de aanslag in Suruc een paar aanvallen uit op IS. De Turkse regering heeft de Amerikanen toestemming gegeven om operaties uit te voeren vanaf luchtmachtbasis Incirlik ten behoeve van de anti-IS-coalitie. Wel onder een voor Turkije belangrijk voorbehoud: de Koerdische milities die tegen IS vechten mogen geen luchtsteun krijgen.

Naast IS richt de toorn van Erdogan zich vooral op de extremistische Koerdische PKK. Turkse gevechtstoestellen voerden deze week zware aanvallen uit op trainingskampen in het noorden van Irak.

De aanvallen op posities van de Koerdische PKK zijn volgens Turkije een reactie op het doden van Turkse politieagenten en militairen door de Koerdische militanten. Duizenden vermeende terroristen en extremisten zijn intussen opgepakt.