Drugscrimineel Bouterse herkozen tot president Suriname

14 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Desi Bouterse krijgt een tweede termijn als president van Suriname. Het parlement herkoos de voormalige dictator van het Zuid-Amerikaanse land dinsdag als president.

De herverkiezing in het Surinaamse parlement was dinsdag niet meer dan een formaliteit. De aanwezigheid van 34 leden van De Nationale Assemblee was voldoende om Bouterse aan een tweede termijn te helpen.

Onder druk

De oppositiepartijen hadden al aangegeven de herverkiezing niet te zullen blokkeren. Daarmee was er feitelijk geen stemming nodig. De partij van Bouterse, De Nationale Democratische Partij had op 25 mei al de parlementsverkiezingen gewonnen.

Bouterse, die in Nederland is veroordeeld voor drugssmokkel, stond de laatste tijd in eigen land onder druk omdat zijn regering meer geld had uitgegeven dan het in huis had.

Maar de president geniet ook populariteit omdat hij onder meer de kinderbijslag en de AOW verhoogde. Ook voerde hij een sociaal zekerheidsstelsel in en investeerde hij in de bouw van bruggen en in een goudmijn. De belofte om 18.000 betaalbare huizen te laten bouwen, kwam hij hoe dan ook niet na.

De oppositiepartijen hamerden erop dat het land flink moet bezuinigen, omdat het anders failliet gaat. Maar de kiezer had daar duidelijk geen zin in.

Decembermoorden

De herverkiezing betekent voor Bouterse dat hij voor de tweede keer op democratische wijze aan de macht komt. Eerder bestuurde hij het land als dictator nadat hij in 1980 via een militaire coup aan de macht was gekomen.

Het regime van Bouterse maakte zich in 1982 schuldig aan een slachting onder vooraanstaande politieke tegenstanders. Dit bloedbad is de geschiedenisboeken ingegaan als de ‘decembermoorden’. Bouterse heeft altijd volgehouden dat de vijftien slachtoffers zijn gedood tijdens een vluchtpoging. Bouterse werd nooit veroordeeld voor de decembermoorden dankzij een omstreden amnestiewet die tijdens zijn presidentschap werd ingevoerd.