buitenland

Suriname stevent af op nog vijf jaar Desi Bouterse

26 mei 2015

Het lijkt erop dat Desi Bouterse nog een termijn tegemoet gaat als president van Suriname. Zijn Nationale Democratische Partij (NDP) kreeg de meeste stemmen bij de parlementsverkiezingen.

De V7, een combinatie van zes oppositiepartijen, is zoals verwacht de tweede partij, blijkt uit de voorlopige uitslagen.

Samenwerking

Of Bouterse een absolute meerderheid haalt in De Nationale Assemblee, het parlement van Suriname, staat nog niet vast, maar het lijkt er wel op. Volgens de staatstelevisie behaalt de partij van Bouterse 28 zetels, genoeg om zonder samenwerking verder te gaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Leider Chandripersad Santokhi van de V7 heeft in zijn partijcentrum al gezegd dat de uitslag van de verkiezingen slechter is dan verwacht. Hij erkende dat het niet meer zal lukken om een meerderheid te behalen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het is aan de 51 nieuw gekozen parlementariërs om een nieuwe president te kiezen. Als zij er niet uitkomen, omdat er geen tweederde meerderheid is, krijgt de Verenigde Volksvergadering het woord. Deze vergadering bestaat uit 933 leden, de ressort- en districtraadsleden en de 51 DNA-leden.

Geld

Bouterse, die in Nederland is veroordeeld voor drugssmokkel, werd bij de verkiezingen van 2010 verkozen tot president van Suriname. Tijdens de campagne benadrukte de oud-legerleider wat hij de afgelopen vijf jaar allemaal heeft bereikt. De afgelopen weken werd de regering van Bouterse aangevallen, omdat er de afgelopen jaren meer geld is uitgegeven dan er is verdiend.

Toch zijn veel Surinamers blij met de ontwikkelingen van de laatste jaren. De kinderbijslag en de AOW werden verhoogd, er werd een sociaal zekerheidsstelsel ingevoerd en er werd geïnvesteerd in de bouw van bruggen en in een goudmijn. Toch kwam Bouterse een aantal verkiezingsbeloften niet na. Zo beloofde hij 18.000 betaalbare huizen te laten bouwen, maar het werden er slechts enkele honderden.

Volgens de VHP, de partij van Satokhi, zijn er forse bezuinigingen nodig om het land er weer bovenop te helpen. ‘Het eerlijke verhaal is dat we blut zijn. We hebben een integere leider nodig. Alleen als we de corruptie stoppen, houden wij meer geld over,’ zei VHP-econoom Kenneth Raghoubarsing.

V7-leider Santhoki heeft zijn verlies erkend (foto: ANP)

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.