‘Gevaarlijke gevangenen ontsnappen uit gevangenis Jemen’

30 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Ruim twaalfhonderd mensen zijn dinsdag ontkomen uit een gevangenis in Taiz in Jemen. Onder de voortvluchtigen zijn vermoedelijk aanhangers en leden van Al-Qa’ida.

‘Groepen aanhangers van Al-Qa’ida vielen de gevangenis in de stad Taiz aan en meer dan 1.200 gevaarlijke gevangenen zijn ontsnapt,’ zei een veiligheidsfunctionaris tegen het staatspersbureau Saba.

Uitbraak

Een andere bestuurder bevestigde dat tegen persbureau Reuters, maar volgens hem wisten de gevaarlijke gevangenen niet uit te breken na een bestorming, maar na zware gevechten in de stad.

Het gaat om de grootste gevangenisuitbraak in jaren, sinds Jemen sinds de ‘Arabische Lente’ is afgegleden naar chaos en uiteindelijk een burgeroorlog, schrijft International Business Times

De strijd tussen de Houthi’s en de – inmiddels – verdreven wettige regering in de hoofdstad Sana’a heeft ook internationale implicaties. Een Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië voert al enige tijd bombardementen uit op stellingen van de Houthi’s  – die door Iran worden met wapens en geld worden aangedreven.

Lokale tak

De oprukkende sjiitische Houthi’s zorgen voor spanningen tussen het eveneens sjiitische Iran en het soennitische Saudi-Arabië. De lokale tak van terreurbeweging Al-Qa’ida is eveneens actief in het armlastige Arabische land. Ook Islamitische Staat claimt er tegenwoordig terreuractiviteiten te ontplooien en aanslagen te plegen.

Bij het conflict in Jemen zijn al meer dan duizend burgers om het leven gekomen. Meer dan een miljoen van huis en haard verdreven sinds maart. De Houthi’s controleren inmiddels grote delen van het land, waaronder de eeuwenoude hoofdstad Sana’a met zijn karakteristieke bouwwerken.