buitenland

Saudische bommen vallen op werelderfgoed in hoofdstad Jemen

12 juni 2015Leestijd: 2 minuten

De coalitie onder leiding van Saudi-Arabië heeft opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Jemen. Daarbij werden vier panden in het centrum van de hoofdstad Sana’a met de grond gelijk gemaakt.

De gebouwen staan op de werelderfgoed van Unesco, de culturele en educatieve organisatie van de Verenigde Naties.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Verwoesting

Bij de aanval zouden zeker zeven doden zijn gevallen. Het zou de eerste luchtaanval zijn op de historische binnenstad van Sana’a, nadat de door Saudi-Arabië geleide coalitie eind maart begon met de luchtcampagne.

De verwoesting van de panden, kan op een scherpe veroordeling rekenen van Unesco. De organisatie roept de strijdende partijen op de eeuwenoude schatten van Jemen te respecteren en ongemoeid te laten.

De raketten kwamen neer in de Qassimi-buurt. Sana’a (ruim 1,7 miljoen inwoners) is al meer dan 2.500 jaar bewoond. Er staan meer dan honderd moskeeën, 14 Turkse badhuizen en 6.000 huizen, die zijn gebouwd voor de elfde eeuw. In 628 werd Jemen door het Arabische Rijk van profeet Mohammed veroverd. Mohammed zelf zou de bouw van de eerste moskee in de stad, de Grote moskee van Sanaa, hebben begeleid.

Vredesoverleg

In het straatarme Jemen woedt sinds vorig jaar een strijd tussen sjiitische Houthi-rebellen uit het noorden van het land en de internationaal erkende regering. De sjiitische Houthi-rebellen hebben, met steun van Iran, een groot deel van het land bezet en de wettige regering van president Abdrabbuh Mansour Hadi  is naar het buitenland gevlucht.

Onder leiding van Saudi-Arabië probeert een soennitische coalitie met steun van de Amerikanen de opmars van de Houthi’s met bombardementen te stuiten.

Hoewel een vredesoplossing verder weg dan ooit lijkt, doen de Verenigde Naties toch een poging. Over een paar dagen komen de strijdende partijen – inclusief de Houthi’s bijeen voor vredesoverleg in het Zwitserse Genève. Een eerdere poging om alle partijen om de tafel te krijgen, mislukte vorige week.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.