‘Deadline atoomdeal Iran wordt niet gehaald’, hoe nu verder?

30 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De deadline was vastgesteld op dinsdag middernacht, maar die wordt niet gehaald door de onderhandelende partijen. Het overleg over de nucleaire activiteiten van Iran gaat intussen gewoon door.

Begin april bereikten de zes machten Rusland, China, Frankrijk, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland (de zogenoemde P5+1) een principeakkoord over de nucleaire activiteiten van Iran.

De overlegpartners spraken af dat ze de details de maanden daarop zouden uitwerken, en legden zichzelf een deadline op, 30 juni middernacht. Dan moest er een alomvattend akkoord op tafel liggen.

Goed teken

Die deadline is dinsdag, vandaag dus. Hoewel er nog een paar uur is om een resultaat te behalen, blijkt nu al dat de deadline zal worden overschreden, melden verschillende betrokkenen bij de onderhandelingen.

Volgens een bron bij de Amerikaanse regering zijn er nog heel wat ‘moeilijke issues‘ die moeten worden opgelost, voordat een alomvattend akkoord kan worden gesloten. Wanneer dat precies gebeurt, valt niet met zekerheid te zeggen. Het is volgens een diplomatieke bron goed dat er wat langer kan worden onderhandeld. ‘Ja, we verlengen de deadline opnieuw, maar dat is een goed teken, want iedereen wil een bestendig resultaat.’

Verschillen

De westerse landen, Rusland en Iran verschillen nog op heel wat punten. Het gaat over onder meer de beperkingen van het nucleaire onderzoek in de Islamitische Republiek en hoe intensief de inspecties er mogen zijn.

Toegang tot nucleaire complexen zou een ‘rode lijn‘ zijn voor de opperste religieuze leider, ayatollah Ali Khamenei. Hij is diegene die uiteindelijk alles bepaalt in Iran. Niet voor niets moet er door de Iraanse onderhandelaars voortdurend met hem worden overlegd.

Atoombom

De partijen zijn het er ook nog niet over eens hoe snel de economische sancties worden opgeheven, als Iran zich aan de afspraken houdt. Er is in elk geval tot 9 juli de tijd om afspraken te maken.

Vanaf dan buigt het Amerikaanse Congres zich over het al dan niet opschorten van de strafmaatregelen tegen Iran. Het Westen is bang dat Iran in het geniep een atoombom wil ontwikkelen. Teheran ontkent dit stelselmatig, en zegt dat het alleen nucleaire activiteiten ontplooit voor vreedzame doeleinden.

Intussen gaat het overleg vandaag gewoon door. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, voor een ontmoeting met zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif, meldt de BBC. Laatstgenoemde is positief: ‘Ik ben hier om een deal te sluiten, en ik denk dat dit gaat lukken.’