buitenland

Cameron: woorden over ontslag ministers ‘verkeerd begrepen’

08 juni 2015Leestijd: 2 minuten

De Britse premier David Cameron weerspreekt dat hij EU-kritische ministers in zijn kabinet een ultimatum heeft gegeven. Zijn eerdere opmerkingen tijdens de G7-top in Duitsland zouden verkeerd zijn geïnterpreteerd.

Tijdens de G7-top in Duitsland zou de Britse premier David Cameron hebben geëist dat zijn ministers zijn standpunt over de positie van zijn land in de Europese Unie steunen. Doen ze dat niet, dan zouden ze kunnen vertrekken, meldden diverse Britse media maandag.

‘Ik ben heel duidelijk geweest,’ citeerde bijvoorbeeld The Guardian Cameron. ‘Als je onderdeel wilt zijn van de regering, moet je het standpunt innemen dat we bezig zijn met onderhandelingen voor het referendum en dat dit tot een succes zal leiden.’

Goede hoop

Maar volgens Downing Street 10 – de ambtswoning van de Conservatieve premier – is er helemaal geen ultimatum voorgelegd aan ministers die welwillend staan tegenover een ‘Brexit’ – een Brits vertrek uit de EU.

De journalisten die het verhaal van de premier hebben aangehoord, hebben zijn opmerkingen ‘verkeerd geïnterpreteerd’, zei Cameron even later op een persconferentie in Duitsland. Het ultimatum zou betrekking hebben op de onderhandelingsperiode, en niet zozeer op de campagne voor het referendum. Hij benadrukte dat de Conservatieven eensgezind zijn over de te volgen strategie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Britse premier probeert via overleg met collega’s op het continent de EU-akkoorden te wijzigen – in het voordeel van het Verenigd Koninkrijk. Hij is ervan overtuigd dat de onderhandelingen voldoende resultaat opleveren om de Britten te overtuigen binnen de Unie te blijven. Er is volgens hem goede hoop dat de andere EU-lidstaten zullen meewerken aan een ‘nieuwe relatie’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wensen

De afgelopen weken ging Cameron – de grote winnaar van de Britse parlementsverkiezingen – langs verschillende regeringsleiders, onder wie de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD). De Britse wensen zijn tijdens die gesprekken ongetwijfeld aan bod gekomen. In elk geval zal hij de uitkomst van al die gesprekken inzet maken van het referendum, dat voor 2017 moet worden gehouden.

Zeker vijftig Conservatieve parlementariërs hebben aangegeven dat Cameron nog niet voldoende doet. Als hij er niet in slaagt radicale veranderingen in de EU-akkoorden te bereiken, willen zij de campagne vóór een Brits vertrek uit de Unie steunen.

Het Lagerhuis kent weliswaar een Conservatieve meerderheid (331 van de 650), maar heel riant is die meerderheid nu ook weer niet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.