Jean-Marie Le Pen schaamt zich voor dochter Marine

05 mei 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Er lijkt maar geen eind te komen aan het conflict tussen Jean-Marie Le Pen en zijn dochter Marine Le Pen. De oprichter van Front National zegt dat hij ‘zich schaamt’ voor zijn dochter, die nog steeds zijn achternaam draagt.

Tegen de Franse zender Europe 1 zegt de oude Le Pen dat hij hoopt dat zijn dochter snel trouwt, zodat haar achternaam verandert. Ook zegt Jean-Marie Le Pen dat hij zijn dochter niet zal steunen bij de presidentsverkiezing in 2017.

Nazi’s

De 86-jarige Le Pen en zijn 46-jarige dochter liggen al langer met elkaar in de clinch. Marine Le Pen wil Front National losmaken van het antisemitische gedachtegoed van haar vader, die de gaskamers van de nazi’s ‘slechts een detail‘ in de geschiedenis noemde.

Ook nam Jean-Marie Le Pen het op voor maarschalk Pétain, die tijdens de oorlog als leider van Vichy-Frankrijk nauw met de nazi’s samenwerkte. Volgens de Front National-oprichter is Pétain nooit een verrader geweest.

Dochter Le Pen denkt dat de controversiële uitspraken van haar vader, de partij tegenhouden. ‘Hij had beter erevoorzitter kunnen zijn, hij zal altijd de oprichter van het Front National blijven, maar hij had afstand moeten nemen, zich terug moeten trekken. Hij wil dat niet doen, hij provoceert,’ zei Marine Le Pen zondag over haar vader. En: ‘Ik heb het gevoel dat hij niet wil dat FN voortbestaat.’

Vechten

De familieruzie lijkt nu te hebben gezorgd voor een definitieve breuk tussen vader en dochter. ‘Ik hoop dat de voorzitter van Front National snel trouwt, en haar achternaam verandert,’ zegt Jean-Marie dinsdag.

Maandag werd het lidmaatschap van Jean-Marie Le Pen opgeschort. De oude Le Pen mag niet meer namens de partij spreken. Een bijzonder partijcongres moet uiteindelijk bepalen of hij erevoorzitter mag blijven voor Front National. Le Pen stelt zich strijdlustig op: ‘Ik zal met alle middelen vechten om de rechtvaardigheid te herstellen.’