Vier verdachten opgepakt voor aanslagen in Parijs: wat weten we?

09 maart 2015Leestijd: 2 minuten

In kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs begin januari zijn vier arrestaties verricht. Alle verdachten worden in verband gebracht met de terrorist Amedy Coulibaly. Het is nog niet bekend waarvan de vier precies worden beschuldigd.

Één van de verdachten, Amar R., zou een familielid van Coulibaly zijn, schrijft Europe 1 op basis van bronnen binnen justitie.

R. was al op 23 januari in handen van de politie, maar hij is nooit eerder verhoord in kader van het onderzoek. Hij zou in de buurt van de Joodse supermarkt in Port de Vincennes zijn gezien waar Coulibaly begin januari gegijzelden vasthield.

Terreuractie

Daarnaast zou hij contact hebben gehad met de terrorist in de periode voor 9 januari. Ook de partner van R., Emmanuelle, wordt verhoord. Zij is werkzaam bij de Franse politie en zou twee jaar geleden zijn bekeerd tot de islam. Na de aanslagen zou ze verschillende keren computerbestanden hebben geraadpleegd die te maken hebben met de terreuractie.

Bij de aanslagen in Parijs zijn 17 mensen omgekomen. Coulibaly was verantwoordelijk voor vijf van de slachtoffers. Hij schoot een dag na de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo een politieagente dood.

Buiten beeld

Een dag later gijzelde hij het personeel en de bezoekers van een koosjere supermarkt. Daarbij kwamen vier mensen om het leven, hijzelf verloor ook het leven toen hij bij de bestorming werd doodgeschoten door de politie.

Coulibaly’s vriendin Hayat Boumeddiene wordt ook gezocht door de Franse politie, maar zij is buiten beeld. Enkele dagen voor de aanslagen zette hij haar af op de luchthaven van Madrid. Vanuit de Spaanse hoofdstad vloog zij naar Turkije, waar ze vermoedelijk de grens met Syrië is overgestoken.