buitenland

Coulibaly zette zijn liefje zelf op het vliegtuig naar Istanbul

15 januari 2015Leestijd: 3 minuten

De Franse moslimterrorist Amedy Coulibaly (32) is rond oudjaar een paar dagen in Madrid geweest. Hij heeft daar vermoedelijk zijn vriendin Hayat Boumeddiene (26) afgezet die het vliegtuig naar Turkije nam.

Coulibaly, de man die vorige week in Parijs een politieagente op straat en vier Joodse burgers in een supermarkt doodschoot, bracht enkele dagen voor zijn barbaarse daden nog een paar dagen in Madrid door.

Dat melden althans Spaanse media donderdag op basis van informatie bij de geheime dienst in dat land.

In Madrid

Volgens die informatie was Coulibaly van 30 december tot 2 januari in de Spaanse hoofdstad. Hij was daar volgens de Spaanse diensten met een ‘niet geïdentificeerd individu’. Naar alle waarschijnlijkheid was dit zijn vriendin Boumeddiene. Het bezoek aan Madrid was namelijk meer dan een romantisch verblijf om het nieuwe jaar in te luiden.

De Turkse autoriteiten meldden eerder deze week dat Boumeddiene op 2 januari in Madrid op het vliegtuig is gestapt naar Istanbul. Dit deed ze in de aanwezigheid van de 23-jarige Mehdi Sabry Belhoucine, een Fransman van Noord-Afrikaanse afkomst. Het koppel verbleef enkele dagen in Istanbul en vertrok vervolgens richting Syrië.

Terreurdaden

Coulibaly gaat niet mee en keert op 2 januari weer terug naar Parijs. Hier opent hij op donderdag 8 januari, enkele uren na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, het vuur op een jogger in de wijk Fontenay-aux-Roses. Het slachtoffer is intussen buiten levensgevaar. De volgend dag schiet Coulibaly een 27-jarige politieagente dood in het zuidwesten van Parijs. Een straatveger raakt zwaargewond.

Vervolgens vertrekt hij naar de koosjere Hypercacher-supermarkt vlak bij de stadsmuur Porte de Vincennes in het oosten van Parijs. Hij valt de zaak binnen en schiet in het wilde weg. Vier personen vinden de dood. Hij houdt enkele uren bezoekers van de supermarkt gegijzeld waarna de politie een einde maakt aan de gijzeling. Coulibaly wordt hierbij gedood.

Crimineel

Coulibaly zei op te komen voor onderdrukte moslims, maar zelf hield hij er niet bepaald een religieuze levensstijl op na. Al sinds zijn vijftiende was Coulibaly, die opgroeide in een gezin als enige jongen met negen zussen, op het criminele pad.

De Fransman van Senegalese afkomst heeft een eindeloos strafblad waarop zaken staan als inbraak, gewapende overvallen, heling, aanvallen van een agent en wapen- en drugshandel.

Radicalisering

In 2004 krijgt hij zes jaar cel voor een gewapende bankoverval. In de Fleury-Mérogis-gevangenis ontmoet hij Al-Qa’ida-ronselaar Djamel Beghal en Chérif Kouachi. Eenmaal vrij blijven de mannen elkaar ontmoeten in Murat in midden-Frankrijk en praten ze steeds vaker over het geloof.

Ook het vriendinnetje van Coulibaly, Hayat Boumeddiene, is aanwezig bij deze bijeenkomsten. Boumeddiene is, net als Coulibaly alles behalve een religieus type. Het door vriendinnen als ‘losbandig’ omschreven meisje, dat in haar jeugd van pleeggezin naar pleeggezin wordt gesleept, is op foto’s te zien in korte topjes en bikini. In 2010 verklaart ze tegen de politie dat ze dat nu niet meer zou doen. Ze is dan al islamitisch getrouwd met Coulibaly, een opvallend gegeven voor een vrouw die er eerder een nog bijhoorlijk ‘goddeloze’ levensstijl op nahield.

Het criminele karakter van Coulibaly blijkt uiteindelijk een gevaarlijke cocktail te zijn met de radicale islam. Deze cocktail kwam vorige week tot ontploffing toen Coulibaly ‘uit naam van de islam’ aan het moorden sloeg.

De geradicaliseerde crimineel nam vijf onschuldige slachtoffers mee in zijn weg naar een zinloze dood.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.