buitenland

Nog altijd 200 christenen in handen van Islamitische Staat

01 maart 2015Leestijd: 1 minuut

De terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) houdt nog altijd tweehonderd Assyrische christenen gevangen in het noordoosten van Syrië. Wel liet de terreurgroepering zondag 19 christenen vrij.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van informatie van het Observatiecentrum voor de Mensenrechten.

Razzia’s

Volgens het observatiecentrum werden de christenen vrijgelaten na een beslissing van een lokale ‘rechtbank’ op basis van de islamitische plichtenleer Sharia.

Nu 17 mannen en 2 vrouwen zijn vrijgelaten, zitten er nog altijd 200 christenen vast. Zij werden vorige week gevangengenomen bij drie dagen durende razzia’s in de regio rond de overwegend Koerdische stad Hasaka.

Op de vlucht

Honderden inwoners zijn op de vlucht geslagen naar de twee grootste steden in de Hasaka-provincie. Onder de mensen die ontvoerd werden zouden veel ouderen en kinderen zijn. Zij werden tijdens de razzia’s meegenomen naar door IS-gecontroleerde gebieden.

De massa-ontvoeringen komen in de nasleep van een aantal Koerdische overwinningen op IS in het noordoosten van Syrië. De terreurbeweging verliest daarmee aan terrein, aangezien het noordoosten een brug vormt tussen IS-territoria in Irak en Syrië.

Objectief

IS heeft de ontvoeringen van de christenen zelf niet opgeëist. De informatie is afkomstig van het Observatiecentrum voor de Mensenrechten.

Dit observatiecentrum, dat een netwerk van bronnen heeft opgebouwd binnen beide kanten van de burgeroorlog in Syrië, wordt beschouwd als één van de weinige objectieve informatievoorzieningen in het door conflicten verscheurde Syrië.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.