Is het hoofdkwartier van Boko Haram verwoest?

27 maart 2015Leestijd: 2 minuten
''

Het Nigeriaanse leger verklaart dat zij Gwoza – het vermoedelijke hoofdkwartier van terreurbeweging Boko Haram – hebben ingenomen. Het goede nieuws komt precies een dag voor de presidentsverkiezingen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Campagnestrijd

Vorige week was de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan ook al overwegend positief over de strijd tegen de terreurgroep. In een interview met BBC zei hij dat ‘ze elke dag zwakker en zwakker worden’. Hij sprak zelfs de hoop uit dat Boko Haram binnen een maand verslagen zou zijn.

Boko Haram zou nog maar een klein gebied in het noordoosten van Nigeria in handen hebben: na de vermeende herovering van Gwoza zijn dit nog maar twee gebieden. De laatste tijd claimde het Nigeriaanse leger al vaker grote overwinningen op Boko Haram. Dit zou de verkiezingscampagne van Jonathan goed doen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De zoektocht naar de 219 vermiste schoolmeisjes die door Boko Haram zijn ontvoerd afgelopen jaar, heeft nog geen succes opgeleverd. Jonathan beloofde tijdens de campagnestrijd zich met man en macht in te zetten om de meisjes terug te krijgen.

Bloedvergieten

Vanwege de onrust in Nigeria zijn de verkiezingen anderhalve maand uitgesteld van 14 februari naar 28 maart. Jonathan zei dat het land langer nodig had om het geweld in het noordoosten van het land aan te pakken. Ondanks de stevige concurrentie en hevige kritiek heeft hij alle vertrouwen in de verkiezingsuitslag: ‘Ik ga zeker weten winnen.’

Persbureau AP probeert de beweringen te verifiëren, maar dit is nog niet geluk. Het hoofdkwartier zou in het Sambisa-woud liggen en is moeilijk te bereiken. De terreurbeweging nam Gwoza vorig jaar augustus in en heeft vanuit daar toen zijn kalifaat uitgeroepen.

Bovendien heeft Nigeria tot maandag alle grenzen gesloten, om gewelddadigheden tijdens de verkiezingsperiode te voorkomen. De president heeft de Nigeriaanse burgers opgeroepen om vredig te stemmen en de uitslag van aanstaande zaterdag te accepteren. ‘Politieke ambitie is geen excuus voor geweld of bloedvergieten van onze mensen,’ zei Jonathan vrijdag op de staatstelevisie.