buitenland

Triomf voor rebellen in Debaltseve?

17 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Officieel is er sinds een paar dagen een staakt-het-vuren van kracht tussen de pro-Russische rebellen en de Oekraïense troepenmacht, maar de laatste uren worden er gevechten gemeld in Debaltseve.

De opstandelingen van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk claimen het grootste deel (zo’n 80 procent) van het stadje pal op de frontlijn te hebben ingenomen, meldt persbureau AP op basis van het ‘persbureau’ van de rebellen dinsdag.

Terugtrekking

Het politiekantoor en het treinstation – onderdeel van het belangrijke spoorwegnetwerk tussen de rebellensteden Donetsk en Luhansk – zijn nu in bezit van de separatisten. Kiev ontkent dat de militairen zijn verdreven.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Intussen krijgen de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) maar geen toegang tot de belegerde plaats in Oost-Oekraïne, terwijl zij er volgens de afspraken in het Minsk-akkoord op moeten toezien dat de zware wapens uit het gebied verdwijnen.

Uiterlijk vandaag moest er een begin worden gemaakt met de terugtrekking van het militair materieel, maar geen van beide partijen geeft daaraan gehoor. Eerder op de dag ontplofte een oliepijplijn bij Debaltseve, toen het werd geraakt door kogels.
http://www.youtube.com/watch?v=aJmyenUiez4?feature=player_detailpage

Stappen

Van een wapenstilstand is dus feitelijk geen sprake, hoewel de gevechten in sommige delen van het conflictgebied wel degelijk zijn gestopt. Oekraïne, Rusland en Duitsland probeerden vanochtend, via de telefoon, het akkoord nieuw leven in te blazen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko, de Russische president Vladimir Poetin en de Duitse bondskanselier Angela Merkel willen dat de OVSE-waarnemers in het oosten van Oekraïne de ruimte krijgen om de missie in het conflictgebied goed uit te voeren.

Merkel, Porosjenko en Poetin zijn het eens geworden over de stappen die daartoe moeten worden genomen, maar wat die precies inhouden, is onbekend. Poetin moet zijn ‘invloed’ op de rebellen gebruiken om het staakt-het-vuren af te dwingen, drukten Merkel en Porosjenko de Russische leider op het hart.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar de vraag is of het Kremlin wel de controle heeft over alle eenheden van de rebellen. Hetzelfde geldt voor Kiev, dat ook niet alle groepen die in het oosten vechten aan een touwtje heeft, zoals de paramilitaire bewegingen als de Rechtse Sector en het Azov-bataljon.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.