Omstreden Pegida-leider Lutz Bachmann ‘terug aan de top’

23 februari 2015Leestijd: 1 minuut
'AFP'

Lutz Bachmann is een maand na zijn aftreden – wegens een omstreden Hitler-foto die hij op zijn Facebook-profiel plaatste – weer terug als voorzitter van de ‘Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland’ (Pegida).

De anti-islambeweging bevestigde dat Bachmann afgelopen zondag is herkozen door de zes overgebleven leden van het dagelijks bestuur.

De omstreden Hitler-foto van Bachmann die tot zijn vertrek heeft geleid, is bovendien achteraf bewerkt. De Hitler-snor is toegevoegd, nadat de foto was gemaakt, schreef de Sächsische Zeitung vorige week. De Pegida-voorzitter heeft dit echter niet naar buiten gebracht toen de foto de hele wereld over ging.

Schade

‘Niemand zou me hebben geloofd,’ zegt hij maandag tegen The Guardian. ‘Om schade te voorkomen ben ik toen afgetreden – maar alleen als voorzitter. Ik heb de organisatie nooit verlaten.’ Daarnaast voegt Bachmann toe dat hij niet als de uitgesproken ‘leider’ van de groep moet worden gezien. ‘Er is geen leider. Iedereen heeft dezelfde macht’.

Eerder maakte Bachmann al bekend toch een rol te willen blijven spelen binnen Pegida, wat tot het vertrek van vijf bestuursleden heeft geleid.