Rel over opgestapte Pegida-voorman Bachmann krijgt staartje

28 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Na het aftreden van de leider van de Duitse anti-islamiseringsbeweging Pegida, Lutz Bachmann, is binnen de beweging commotie ontstaan. Na hem legden ook andere hoge functionarissen hun werk voor Pegida neer.

Dat meldt de Duitse weekkrant Stern woensdag over de ‘Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland’.

Bachmann plaatste eerder een foto van zichzelf op zijn Facebook-pagina met Hitler-snor en –kapsel. In tegenstelling tot eerdere berichten wil hij toch nog een rol blijven spelen binnen Pegida: dit is andere vooraanstaande leden in het verkeerde keelgat geschoten.

Handdoek

Kathrin Oertel was – na het vertrek van Bachmann – het belangrijkste gezicht van de beweging, eerder was ze al medeoprichter, penningmeester en de belangrijkste woordvoerder. Alleen gooit zij nu ook de handdoek in de ring.

Dinsdagavond, tijdens een vergadering van het dagelijks bestuur, stapten vijf van de twaalf bestuursleden op. Naast Oertel gaat het om vicevoorzitter Rene Jahn, voormalig CDU-wethouder Thomas Tallacker, Alternative für Deutschland-lid Achim Exner en economisch adviseur Bernd-Volker Lincke.

Verhit

De ex-vicevoorzitter verklaarde dat ze alle vijf zijn opgestapt om ‘persoonlijke redenen’, mogelijk volgt donderdag een verdere verklaring.

In de Süddeutschen Zeitung bevestigt Bachmann het vertrek van Oertel. De ex-leider zegt dat ze is teruggetreden vanwege de bedreigingen door terreurgroep Antifa. Dit is in tegenspraak met de geluiden die beweren dat er onderlinge verdeeldheid bestond over Bachmanns rol bij Pegida.

Afgelopen week zouden er herhaaldelijk verhitte discussies zijn geweest over de toekomstige richting van de anti-islamiseringsbeweging. Volgende week moeten nieuwe bestuursleden worden gekozen. Woensdagmiddag wordt daar over gesproken tijdens de spoedvergaderingen.

Aanslag

De protestbeweging lag al eerder onder vuur: naast de ‘foto-affaire’ van Bachmann, heeft de organisatie de wekelijkse demonstratie op 19 januari moeten afzeggen vanwege een terreurdreiging. Volgens de Süddeutsche Zeitung hebben de lokale autoriteiten het gevaar van een aanslag overdreven.

Pegida gaat al maanden in Dresden de straat op. Betogers zeggen te willen doorgaan met demonstreren tot de regering van bondskanselier Angela Merkel haar asielbeleid wijzigt.

Politiemacht

Afgelopen zondagmiddag hebben de aanhangers van de anti-islamiseringsbeweging weer in Dresden gedemonstreerd. Dit was de eerste demonstratie na het terugtreden van Bachmann. Er zouden 17.000 betogers aanwezig zijn geweest – de organisatie verwachtte 25.000 mensen.

Tegelijkertijd hadden drie tegendemonstraties met in totaal rond de 5.000 mensen plaats. Beide partijen werden door een grote politiemacht uit elkaar gehouden. De Pegida-demonstratie was door de organisatie naar zondag verplaatst om de terreurdreiging te verkleinen.