buitenland

Nog zes relschoppers tot dinsdag vast in Rome

20 februari 2015Leestijd: 2 minuten

De meeste Rotterdamse relschoppers zijn weer teruggekeerd in Nederland. Zes personen moeten nog in Rome blijven waar ze dinsdag zullen worden voorgeleid.

Dat melden bronnen bij de Nederlandse autoriteiten in Rome aan elsevier.nl.

Voorwaardelijk

Vrijdag werden nog eens vijftien opgepakte relschoppers op het vliegtuig naar Nederland gezet. Zij zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tot maximaal zestien maanden of het betalen van een boete van maximaal 45.000 euro.

Gevangenisstraffen onder de twee jaar zijn in Italië standaard voorwaardelijk mits het niet om recidiven gaat. Als de relschoppers binnen drie jaar opnieuw in de fout gaan, zullen hun straffen worden omgezet in daadwerkelijke celstraffen.

Boetes niet geïnd

De relschoppers die een boete moesten betalen, hebben die niet ter plekke hoeven betalen. Het is de vraag of die boetes ooit zullen worden geïnd. Normaal gesproken halen de meeste Italiaanse boetes voor bijvoorbeeld verkeersovertredingen Nederland niet.

Maar de pro deo-advocaten die de Feyenoord-supporters hebben bijgestaan, hebben de relschoppers het advies gegeven om in Nederland wel een advocaat in de armen te nemen. Ze kunnen tegen hun straffen in beroep gaan.

Alle opgepakte supporters hebben naast andere straffen ook een verbod gekregen om in Rome te verblijven voor de komende drie jaar. Ook een vakantie aan bijvoorbeeld het onder Nederlanders geliefde Garda-meer kan riskant zijn. De hooligans staan in Italië geregistreerd en wanneer de boetes niet worden voldaan, kunnen zij alsnog tot betaling worden gedwongen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.