Islamitische Staat is steeds meer ‘chaotisch en ongeorganiseerd’

06 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) staat onder druk. De groep zou een gebrek aan mankracht hebben en lijden onder de recente nederlagen in het gebied rondom de Syrische stad Kobani.

De terreurbeweging zou inmiddels 2.000 strijders armer zijn, schrijft Reuters op basis van het rapporten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Dienstplicht

Verder schijnt IS ‘chaotische en ongeorganiseerde signalen’ af te geven en zou de terreurbeweging kampen met een gebrek aan mankracht. De terroristen compenseren hiervoor door in sommige gebieden een dienstplicht te hanteren.

Donderdag benadrukte de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp nogmaals dat de internationale coalitie IS flink heeft weten terug te dringen. Hij meldde onder meer dat 50 procent van het IS-leiderschap is aangepakt.

Daarnaast heeft Jordanië aangegeven niet te rusten voordat IS uitgeroeid is. ‘We verhogen onze inzet. We zullen ze achtervolgen, waar ze ook zijn, met alles dat we hebben,’ zei de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Judeh vrijdagochtend. Het land begon donderdag met de eerste luchtaanvallen op IS-doelen sinds de terreurgroep de video vrijgaf van de verbranding van de 26-jarige gevechtsvlieger Moaz al-Kassasbeh.

Represaille

Vooral in de provincie rondom de Syrische stad en IS-bolwerk Raqqa zijn de terroristen nog altijd prominent aanwezig. Experts vermoeden dat IS mogelijk een represaille aan het voorbereiden is voor de verdrijving uit Kobani. De bevrijding van Kobani is de eerste grote overwinning op IS geweest. De groep zelf beweert zich uit tactische overwegingen te hebben teruggetrokken.

Naast Kobani, zijn er obscuurdere plaatsen in Syrië waar de terroristen aan terrein verliezen. De plaats Deir al-Zour bijvoorbeeld, waar IS in juli vorig jaar olievelden en een belangrijke luchtbasis innam, heeft het Syrische regeringsleger delen van het gebied heroverd. Ook heroveren Koerdische en Syrische troepen in de noordoostelijke Hasaka-regio, vlakbij de grens met Irak, grote delen grond.

Amerikaanse defensiebronnen zeggen dat het goed mogelijk is dat de terroristen nu nieuwe fronten gaan opzetten op andere plekken in Syrië, maar dat ze nog altijd hevig onder druk staan van de gematigde Syrische rebellen, het Syrische regeringsleger en de Koerden.