IS heeft Samarra in vizier, clash met sjiieten

28 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Islamitische Staat (IS) heeft zaterdag de aanval geopend op de Noord-Iraakse plaats Samarra. Rond de stad verzamelden zich sjiitische milities om de terreurbeweging te verdrijven.

Ten noorden van Samarra ontploften ’s ochtends twee bomauto’s, meldt persbureau Reuters op basis van veiligheidsbronnen en inwoners van de plaats. Samarra ligt zo’n honderd kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Volgens ooggetuigen hangt er zwarte rook boven verschillende wijken en zijn er diverse krachtige explosies gehoord. Ook in het zuiden explodeerde een auto, gevuld met explosieven.

Scherpschutters

Vanuit het westen bestookt IS de plaats met raketten, mortieren en vuur van scherpschutters. Duizenden strijders van de sjiitische militie Hashid Shaabi hadden zich om Samarra verzameld om IS weg te jagen uit gebieden bij de rivier Tigris.

Zij wilden een aanval richting het noorden uitvoeren om onder meer de plaats Tikrit te bevrijden. Die stad is een bolwerk van soennitische aanhangers van ex-president Saddam Hussein. In het ziekenhuis van Samarra zijn zeker zes mensen met verwondingen binnengebracht. Ten minste drie leden van de strijdgroep Hashid Shaabi kwamen om het leven bij de gevechten.

Verbinding

Eerder werd bekend dat Koerdische milities, daarbij gesteund door Assyrische christenen en bombardementen van de internationale coalitie,  een strategische stad in Irak hebben veroverd op IS, schrijft de Israëlische krant Ha’aretz.

De stad Tal Hamis ligt pal op de Turks-Iraakse grens en was strategisch belangrijk voor IS. Tal Hamis vormt een verbinding tussen de door de  terroristen gecontroleerde gebieden in Syrië en Irak. Volgens een woordvoerder van de Koerdische strijders maken zijn troepen voortgang bij de bestrijding van de terreurgroep in de regio en worden andere dorpen en steden in de buurt binnenkort belegerd.