Felle gevechten ISIS en leger om Tikrit, geboortestad Saddam

29 juni 2014Leestijd: 1 minuut

Iraakse militairen en de terreurbeweging proberen elkaar al een paar dagen te verdrijven uit Tikrit, een stad op zo’n 140 kilometer van de hoofdstad Bagdad. Het is onduidelijk welke partij aan de winnende hand is.

Een woordvoerder van het regeringsleger zei zaterdag dat de geboortestad van voormalig dictator Saddam Hussein is heroverd. Tikrit, dat ten noordwesten van de hoofdstad ligt, werd bestookt met lucht- en tankaanvallen. Daarbij zijn volgens de legertop zeker 60 ISIS-leden om het leven gekomen.

Flinke verliezen

Maar volgens de BBC zondag is de strijd na een paar dagen vechten nog altijd niet beslecht. Beide partijen hebben flinke verliezen geleden.

Pro-regeringstroepen – een bonte coalitie van verschillende sjiitische milities en vrijwilligers – hebben zich teruggetrokken in Dijla, een stad die 25 kilometer zuidelijker ligt. Dat melden ooggetuigen. De laatste uren zijn de gevechten verminderd en zou het relatief rustig zijn rond en in Tikrit.

Moeizaam

Intussen heeft de regering in Bagdad van de Russen de bestelde tweedehands gevechtsvliegtuigen ontvangen. Die kunnen naar verwachting binnen drie tot vier dagen worden ingezet. De toestellen worden gebruikt om ISIS te vernietigen, zei de Iraakse premier Nuri al-Maliki eerder deze week in een interview met BBC.

De strijd verloopt moeizaam voor het zwakke Iraakse leger, maar deze week werd een succesvolle operatie gemeld. Speciale troepen hebben de grootste raffinaderij van het land heroverd op ISIS. Op en rond de stad Baiji voerde het leger luchtaanvallen uit. Daarbij zouden zo’n zestien terroristen zijn gedood.