In beeld: zo ziet Kobani eruit na gewonnen strijd tegen IS

02 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De strijd om hét symbool van de oorlog tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) is beslist. Kobani is weer in handen van de Koerden. In welke staat heeft IS de stad achtergelaten?

Vorige week werd duidelijk dat de terreurorganisatie Kobani – het toneel van hevige gevechten drie maanden lang – had verlaten. De stad ligt door de hevige gevechten compleet in puin. De straten liggen bezaaid met brokstukken en ontplofte auto’s.

Trots

IS heeft bovendien gedreigd om de stad opnieuw aan te vallen. Ze zouden zich uit Kobani hebben teruggetrokken zodat ze hun ‘strijders naar belangrijkere gebieden kunnen sturen’.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde maandag dat IS zich verder terugtrekt; zondag bevond de terreurgroep zich nog op 4 tot 5 kilometer van Kobani, maandag zou de afstand zijn opgelopen tot 10 kilometer. Sinds zondagavond hebben de Koerdische strijders al dertien omringende dorpen veroverd.

Ondanks de verwoestingen zijn de Koerdische strijders ontzettend trots op de overwinning. ‘Wij hebben gewonnen en zij zijn op de vlucht,’ zegt Zagros Mohammed, bewoner van een dorpje vlakbij Kobani.

Herovering

Velen daarvan hebben toevlucht gevonden in Turkije. Het buurland opende vorige week hun grootste vluchtelingenkamp tot dan toe in Suruç, een Turkse grensstad in de buurt van Kobani. Er zou plaats zijn voor 35.000 vluchtelingen, op dit moment wordt het tentenkamp door ongeveer 4.000 vluchtelingen bewoond.

‘Kobani is heroverd, we zouden nu richting de stad moeten gaan,’ zegt Ali, oud-bewoner van Kobani. Hij en zijn familie zijn vanuit een kleiner kamp verplaatst naar het vluchtelingenkamp in Suruç. ‘Ik zet liever zo’n tent neer op mijn eigen grond, zodat ik weer kan beginnen met leven.’