Reconstructie: wat gebeurde dit weekend in Kopenhagen?

15 februari 2015Leestijd: 3 minuten
'EPA'

Zondagochtend vroeg kwam een einde aan de klopjacht op een man die dit weekend op twee plaatsen het vuur opende in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Wat is er precies gebeurd?

 • Zaterdagmiddag is in het cultureel centrum Krudttonden in de Deense hoofdstad Kopenhagen een bijeenkomst aan de gang over ‘kunst, blasfemie en de vrijheid van meningsuiting’. Onder de sprekers is onder anderen de Zweedse kunstenaar Lars Vilks die wordt bedreigd door moslimextremisten vanwege spotprenten over de profeet Mohammed uit 2007.
 • De Franse ambassadeur in Denemarken Francois Zimeray is bezig met een toespraak als buiten een man met een automatisch geweer het vuur opent bij de entree van het cultureel centrum. ‘Ze schoten op ons. De intentie was dezelfde als op 7 januari bij Charlie Hebdo, alleen dit keer kwamen ze niet binnen,’ zegt Zimeray. Volgens de ambassadeur kwamen ‘de kogels door de deuren heen’. Getuigen vertellen hoe politieagenten onmiddellijk naar de kunstenaar Lars Vilks gingen en hem via een achterdeur meenamen. Het publiek werd verteld binnen te blijven.

  De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
  Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

  Buiten bij de entree raakt een 40-jarige man dodelijk gewond door de kogelregen. Ook raken drie politieagenten gewond. De schutter, die door getuigen wordt omschreven als een atletisch gebouwde man van 1.85 meter, tussen de 25 en 30 jaar oud, Deens sprekend en met een Arabisch uiterlijk, slaagt er niet in om in het gebouw te komen. Hij slaat op de vlucht in een zwarte Volkswagen Polo. Op dit moment begint de klopjacht waar naast Deense ook Duitse en Zweedse agenten aan meedoen. 

  De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
  Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
 • De schutter duikt aan het einde van de avond weer op bij de Grote Synagoge in de Krystalgade-straat in het centrum van Kopenhagen. Op het moment dat de man het vuur opent bij de ingang van de synagoge is er binnen een bar mitzvah-viering aan de gang. Een jonge bewaker die de bezoekers van de viering controleert, wordt meerdere keren in het hoofd geraakt en overlijdt. Politieagenten weten te voorkomen dat de man het gebedshuis binnen kan treden. Hierbij raken twee agenten gewond. Wederom slaat de schutter op de vlucht.
  ‘Ik wil er niet aan denken wat er was gebeurd als hij het gebouw was binnengekomen,’ zegt Michael Gelvan, voorzitter van de Noordelijke Joodse Veiligheidsraad. Dat dit niet gebeurde is te danken aan adequaat optreden van de veiligheidsdiensten. Na de schietpartij bij het cultureel centrum eerder op de dag was de bewaking bij de synagoge opgeschroefd.
 • Zondagochtend vroeg komt er een einde aan de moordzuchtige daden van de schutter als hij opduikt bij een huis in de multiculturele wijk Nørrebro. Politieagenten, die al sinds zaterdagmiddag het woonhuis in de gaten houden, willen de man arresteren waarop die het vuur opent op de agenten. De agenten schieten terug en doden de man. De politie onderzoekt de zaak en doet nog geen uitspraken over de motieven en de identiteit van de dader.
  ‘Dit is een oneindig trieste ochtend,’ liet de Deense premier Helle Thorning-Schmid in een verklaring weten. ‘Iedereen denkt deze ochtend aan de slachtoffers en hun naasten. Twee onschuldige mensen hebben hun leven verloren in deze onverschrokken terreurdaad tegen Denemarken’.