Japanse IS-gijzelaar Goto: ‘Piloot heeft tot zonsondergang’

29 januari 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

In een donderdag verschenen audioboodschap van Islamitische Staat (IS) is te horen dat de gegijzelde Jordaanse luchtmachtpiloot Moaz al-Kassasbeh nog maar enkele uren te leven heeft, tenzij Jordanië snel met de gevangen zelfmoordterroriste Sajida al-Rishawi op de proppen komt. Nadert de ontknoping van het gijzelingsdrama?

De boodschap van donderdag lijkt weer ingesproken door de Japanse gijzelaar en journalist Kenji Goto.

Baard

Met het bericht stelt de terreurgroep de initiële deadline uit. Die werd dinsdag gesteld: IS gaf Jordanië toen 24 uur om de vrouwelijke terrorist vrij te laten. Hierin hield hij ook een foto vast van al-Kassasbeh, die inmiddels een flinke baard heeft.

In de nieuwe boodschap krijgen de Jordaanse autoriteiten tot zonsondergang op donderdag om de Iraakse al-Rishawi aan IS over te leveren, meldt Reuters.

De Japanse autoriteiten bevestigen dat het waarschijnlijk de stem van Goto is die in de videoboodschap te horen is. De stem meldt dat wanneer al-Rishawi niet tegen zonsondergang klaar staat aan de Turkse grens in ruil voor Goto, de Jordaanse piloot Moaz al-Kassasbeh onmiddellijk zal worden gedood.

Onzekerheid

Het bericht impliceert dat IS van plan is alleen Goto te ruilen voor de terrorist, en dat de piloot dus in gijzeling blijft. Jordanië zei woensdag geen zekerheid te hebben over de veiligheid van al-Kassasbeh en dat het alleen akkoord zou gaan met de ruil wanneer ook de Jordaniër vrijgelaten zou worden. De situatie is daarmee heel complex geworden.

‘Er wordt een heel sinister spel gespeeld door IS,’ zegt defensiespecialist van het Clingendael instituut tegen NOS. ‘Ze laten de Japanner als boodschapper fungeren, maar zijn leven staat ook op het spel. Het draait nu vooral om de piloot, over het lot van de Japanner wordt eigenlijk niet meer gesproken.’ Japan zegt wel in contact te staan met Jordanië over hoe de situatie zich ontwikkelt.

Gijzelingen

Al-Kassasbeh werd in december gevangengenomen door de terroristen. Hij bestuurde een straaljager van de internationale coalitie, maar crashte boven het IS-bolwerk Raqqa.

Vervolgens gijzelde IS vorige week twee Japanners Kenji Goto en Haruna Yakawa nadat de Japanse premier Shinzo Abe aankondigde 200 miljoen dollar aan humanitaire hulp aan Syrië en Irak te geven.

IS nam beide mannen toen gevangen en eiste 200 miljoen dollar losgeld van de Japanse regering. Die gaf hier vanzelfsprekend niet aan toe. Als gevolg daarvan blijkt Haruna Yukawa inmiddels waarschijnlijk onthoofd te zijn door de terreurgroep.