buitenland

IS dreigt met onthoofding Japanners, eist 200 miljoen dollar

20 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Financiële steun van Japan aan de anti-IS-coalitie is het land duur komen te staan. In een nieuwe video chanteert IS Japan met de levens van twee gijzelaars. Japan heeft drie dagen de tijd om met 200 miljoen dollar (173 miljoen euro) over de brug te komen.

De video is dinsdag gepubliceerd op verschillende propagandawebsites van IS. Op de video zijn Kenji Goto Jogo en Haruna Yukawa te zien.

Moslims

De IS-terrorist die in de video dreigt met de onthoofding van de mannen, is vermoedelijk dezelfde Britse man die in andere onthoofdingsvideo’s van IS verscheen. De gemaskerde jihadist zegt dat de Japanse regering ‘het domme besluit heeft genomen om 100 miljoen bij te dragen aan de strijd tegen IS’.

‘Jullie hebben met trots 100 miljoen dollar gedoneerd om onze vrouwen en kinderen te vermoorden en huizen van moslims te vernietigen,’ zegt de jihadist. ‘Dus het leven van deze Japanse burgers zal jullie 100 miljoen dollar kosten.’

De Japanse bevolking heeft nu 72 uur om ‘het wijze besluit te nemen de regering onder druk te zetten om 200 miljoen te betalen en zo het leven van haar burgers te redden’. ‘Anders wordt dit mes jullie nachtmerrie.’

Gijzelaars

Gijzelaars Kenji Goto Jogo en Yaruna Yukawa dragen een oranje gewaad en de gemaskerde jihadist heeft een mes in zijn handen.

De Japanse premier Shinzo Abe veroordeelt de gijzeling van Japanse burgers en roept IS op de mannen vrij te laten. Hij benadrukt dat Japan zijn beleid niet zal aanpassen.

Goto werd in 1967 geboren in de noordelijke stad Sendia. Hij is een freelance journalist die verslag deed over de situatie in Syrië. Naar eigen zeggen is hij gespecialiseerd in oorlogsverslaggeving, verhalen over vluchtelingen, armoede en onderwijs.

Yukawa, die woonde in buitenwijken van Tokio, werd door IS in augustus in het noorden van Syrië gevangengenomen. Hij werkt voor een privaat militair bedrijf. Wat hij precies in Syrië deed, is onduidelijk. Persbureau Reuters schreef in augustus in een artikel dat de man op zoek was naar zichzelf. Yukawa, die door Reuters wordt omschreven als een broken man living on dreams, zou eerder ook zelfmoordpogingen hebben gedaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoewel IS eerder onthoofdingsvideo’s heeft vrijgegeven, werd daarin nooit om geld gevraagd. De eisen die in andere video’s werden gesteld, waren meer politiek van aard.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.