buitenland

Gedoe om brief Britse minister aan imams over extremisme

19 januari 2015Leestijd: 2 minuten

De Moslimraad in Groot-Brittannië heeft zich uitgesproken tegen een oproep van de Britse regering aan imams om haatpredikers buiten de deur te houden en de aanslagen in Frankrijk te veroordelen. De raad vergelijkt de regering met extreemrechts.

Minister Eric Pickles van Gemeenschappen stuurde een brief naar 1.100 imams en moslimleiders, waarin hij hen vraagt om publiekelijk de terroristen die aanslagen pleegden in Parijs te veroordelen, meldde The Telegraph vandaag.

Jihad

Pickles vraagt imams ook om haatpredikers buiten de deur te houden. Imams zouden ‘nadrukkelijker dan anders’ aan jonge moslims duidelijk moeten maken dat de jihad hen niets te bieden heeft en dat ze trots moeten zijn op hun Britse nationaliteit.

Het moet jonge moslims duidelijk worden dat er ‘andere manieren zijn om te laten weten dat zij het ergens niet mee eens zijn’. In brief benadrukt Pickles dat hij ‘trots’ is op de reactie van moslims op de aanslagen tot dusver, maar hij benadrukt: ‘Er is meer werk aan de winkel.’

‘We moeten jongen mensen, die misschien het doelwit zijn, laten zien dat extremisten hen niets te bieden hebben. (…) We moeten hen herhaaldelijk duidelijk maken dat Britse moslims dit veroordelen, en laten zien dat er geen plek is voor deze haatmannen in onze moskeeën of andere gebedshuizen, en dat ze niet spreken namens moslims in Groot-Brittannië of ergens anders in de wereld.’

Islam

De Moslimraad is niet blij met de brief. De raad vraagt Pickles om opheldering over de brief en wil weten of de minister net als aanhangers van extreemrechts denkt dat de islam geen onderdeel uitmaakt van de Britse samenleving.

Aanleiding voor de Britse premier David Cameron om steun uit te spreken voor zijn minister. Hij vindt het goed dat er een brief is gestuurd naar imams en moslimleiders omdat ‘we allemaal de verantwoordelijkheid hebben om extremisme aan te vechten’.

‘Iedereen die deze brief leest, zal zien dat hij schrijft dat Britse moslims een groot bijdrage leveren aan ons land,’ zegt Cameron. De premier denkt overigens niet dat de daden van extremisme, iets te maken hebben met de ‘ware islam’.

Cameron vindt de brief de meest ‘redelijke, gevoelige en gematigde brief’ die Pickles had kunnen schrijven. ‘Wij hebben allemaal de verantwoordelijkheid om te proberen radicalisering tegen te gaan, en te voorkomen dat jonge mensen zich aangetrokken voelen tot deze giftige, dodelijke sekte.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.