buitenland

Deze sancties tegen Cuba worden als eerst opgeheven

15 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Twee weken voor het eind van 2014 kondigde president Barack Obama aan dat het embargo van de Verenigde Staten tegenCuba wordt versoepeld. Vrijdag zullen de eerste stappen hiervan te zien zijn.

De Amerikaanse sancties werden vijftig jaar geleden op het hoogtepunt van de Koude Oorlog ingevoerd. Nu worden zij stap voor stap afgebouwd.

Welke sancties worden vrijdag opgeheven?

  • Amerikaanse bedrijven kunnen weer handel drijven met particuliere Cubaanse ondernemingen.
  • Amerikaanse banken mogen weer samenwerken met banken op Cuba om het betalingsverkeer te vergemakkelijken.
  • Amerikanen kunnen vanaf vrijdag zonder speciale vergunning naar Cuba reizen.
  • Verzekeraars mogen reizen naar Cuba dekken.
  • Amerikanen die Cuba bezoeken mogen ter waarde van 100 dollar sigaren en alcohol meenemen naar de Verenigde Staten.

Vrijheid

Het versoepelen van de sancties is donderdag bekendgemaakt door de ministeries van Handel en Financiën.

‘De bekendmaking van vandaag brengt ons een stap dichterbij in het vervangen van verouderd beleid dat voor niemand werkte voor beleid dat het politieke en economische vrijheid van het Cubaanse volk promoot,’ laat minister van Financiën Jacob Lew weten in een verklaring.

Tekorten

Of het grotendeels opheffen van het embargo de Cubanen echt veel verbetering zal brengen, is nog maar de vraag. De Cubaanse regering laat Cubanen denken dat het Amerikaanse embargo de reden is voor de voortdurende tekorten in het land, maar volgens Cubaanse economen is vooral de staatsgeleide economie het probleem.

‘De staatskrant Granma oppert buitensporige cijfers over wat het embargo ons heeft gekost: 1.112 miljard dollar,’ zei econome Miriam Leiva begin deze maand tegen weekblad Elsevier.

‘Goed, misschien hadden we goedkoper kunnen inkopen bij onze noorderbuur. Maar ons echte probleem is de staatsgeleide economie. De inefficiëntie. De fouten die ministeries opstapelen. Dan zijn er ineens weer geen grondstoffen om zoiets basaals als zeep of shampoo te produceren. En de tegenwerking tegen de stapjes naar echte marktwerking, omdat ambtenaren hun macht en hun auto met chauffeur niet willen verliezen.’

Gevangenen

Het versoepelen van het embargo heeft in ieder geval gezorgd voor de vrijlating van 53 politieke gevangenen op Cuba. Een voorwaarde van de Amerikanen voor de deal.

De Cubaanse president Raúl Castro zal in april zelf naar Washington reizen om deel te nemen aan een top van Amerikaanse landen. Hij zal dan voor het eerst sinds het akkoord president Obama ontmoeten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.