buitenland

Coalitie rond: Syriza verder met rechtse Onafhankelijke Grieken

26 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Net geen absolute meerderheid, maar de eurosceptische partij Syriza heeft een enorme zege geboekt. De verkiezingswinnaar is er maandagochtend al in geslaagd een nieuwe regering te vormen. Grote vraag is: houden de afspraken met de Europese Unie stand?

Syriza-leider Alexis Tsipras gaat vandaag naar de Griekse president Karolos Papoulias om hem te informeren over de formatie van een nieuwe regering.

Schulden

Tsipras ging een dag na zijn enorme overwinning meteen in gesprek met Panos Kammenos van de rechtse partij Onafhankelijke Grieken. Hoewel de twee partijen op veel punten sterk van mening verschillen, zijn ze allebei kritisch over gemaakte afspraken met de Europese Unie, de ECB en het Internationaal Monetair Fonds.

Met deze nieuwe regering is het de eerste keer sinds de val van de militaire dictatuur in 1974 dat het conservatieve Nieuwe Democratie en de sociaaldemocratische Pasok niet in de regering zitten.

Bestuurder Benoit Coeuré van de Europese Centrale Bank (ECB) zegt maandag dat Griekenland niet op eigen houtje kan besluiten niet meer aan zijn schulden te zullen voldoen. Als de Grieken dat wel doen, overtreden ze Europese regels. Toch zegt Tsipras dat hij een eind zal maken aan ‘vijf jaar van vernedering en pijn’.

Desondanks feliciteert voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement Tsipras met zijn overwinning. Hij hoopt op een ‘constructieve regering’ intern, en ten opzichte van de ‘EU-partners’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Afspraken

PvdA-Kamerlid Marti Maij zegt in reactie op de verkiezingsuitslag dat Europa Griekenland niet de rug moet toekeren, ‘maar perspectief bieden’. De Europese Unie moet ook na deze verkiezingen samen met Griekenland, binnen de eurozone, werken aan een oplossing voor de Griekse problemen.

Volgens Coueré moet de Unie laten zien dat het zich kan aanpassen aan de ‘radicale’ politieke veranderingen in Griekenland. Het is daarbij niet mogelijk om afspraken eenzijdig op te zeggen. Hij kan zich voorstellen dat de looptijd van de Griekse leningen wordt verlengd of dat de rente wordt verlaagd.

Ondanks de overwinning van Syriza zijn de verliezen op de Europese aandelenbeurzen beperkt gebleven. In het eerste uur na opening noteerde de AEX-index 0,2 procent lager en zakte de MidKap 0,4 procent. De euro was 1,1232 dollar waard, tegen 1,1283 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.