Terreuraanslag in voorbereiding Australië, verdachten opgepakt

24 december 2014Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Antiterreureenheden in Australië hebben het maar druk. Ruim een week na de gijzeling in een café in Sydney, hebben autoriteiten twee mannen opgepakt, die aanslagen zouden voorbereiden op overheidsdoelen.

De arrestanten zijn de twintigjarige Sulayman Khalid, ook bekend Abu Bakr, en een 21-jarige man, van wie de naam niet is bekendgemaakt.

Noodgeval

Khalid wordt verdacht van het bezit van documenten waarmee een terreuraanslag is voorbereid en de andere man zou voorwaarden waaraan hij zich moest houden, hebben geschonden. De man mocht geen telefoontjes plegen vanuit een telefooncel, alleen als er sprake was van een noodgeval. Toch belde hij zijn moeder en nog iemand vanuit een andere telefoon dan zijn eigen mobiel.

De twee arrestaties zouden niet direct met elkaar verbonden zijn, melden Australische media. Khalid werd bekend in Australië nadat hij wegliep tijdens een discussie over Australiërs die meevechten in Syrië en Irak (zie video). Hem hangt een straf van vijftien jaar cel boven het hoofd.

Inval

Australische antiterreureenheden kregen de documenten, waaruit zou blijken er een terreuraanslag in voorbereiding was, in handen tijdens een inval in het huis van Khalid. Doelwitten van een aanslag zouden overheidsgebouwen zijn in Sydney.

Er zijn geen dreigementen geuit tegen de Australische premier Tony Abbott, zei ondercommissaris Michael Phelan van de federale politie tijdens een persconferentie. Hij weigerde in detail te treden over wat er in de documenten staat, maar gaf wel aan dat zeker een document ‘duidelijk was opgesteld om een terreuraanslag mogelijk te maken’.

‘Ik heb er vertrouwen in dat we de activiteit die ze planden hebben verstoord,’ zegt Phelan.

Burgers

De Australische politie is extra waakzaam op mogelijke terreuraanslagen in het land, na de gijzeling in een café in Sydney. Daarbij kwamen twee gijzelaars en de gijzelnemer om het leven. Op publieke plekken zijn meer politieagenten aanwezig en burgers worden opgeroepen, om opvallende zaken te melden.

Ongeveer vijftien tot twintig Australiërs worden scherp in de gaten gehouden door de politie. In augustus hebben antiterreureenheden al vijftien radicale moslims gearresteerd tijdens een antiterreur operatie. Daarbij is ook een grote hoeveelheid documenten in beslag genomen.