Weer raak in Pakistan: man vermoord na beledigen Mohammed

06 november 2014Leestijd: 2 minuten

Dat critici van de islam hun leven niet veilig zijn in Pakistan is opnieuw gebleken. Twee dagen nadat een christelijk echtpaar is vermoord vanwege godslastering, is een man door een politieagent doodgehakt omdat hij de metgezellen van de profeet Mohammed zou hebben beledigd.

Tufail Haider werd woensdagavond laat gearresteerd in de stad Gujrat nadat een groep hem opmerkingen hoorde maken over de islam. De groep sloeg Haider in elkaar en droeg hem over aan de politie.

Hakbijk

Haider werd alleen in een cel opgesloten maar bleef negatieve opmerkingen maken over de metgezellen van Mohammed. Politieagenten waarschuwden de man, maar dat zou geen effect hebben gehad.

Rond 05.00 uur kon een politieagent zich niet langer beheersen en sloeg hij toe. Hij ging met een hakbijl de cel in van Haider en hakte enkele keren in op de keel van het slachtoffer. Haider overleed ter plekke.

Blasfemie is een ernstige misdaad in Pakistan, waar 95 procent van de inwoners moslim zijn. Degenen die zich toch negatief durven uit te laten over de islam, worden soms meteen opgehangen.

Bladzijdes

Een christelijk stel werd eerder deze week vermoord bij Lahore, een stad in de provincie Punjab. De man en vrouw hadden volgens een radicale moslimprediker bladzijdes verbrand uit de Koran. Of dat echt is gebeurd, is niet duidelijk.

Volgens lokale media ging het om amuletten van de vader van de man, die aan zwarte magie deed. Een menigte van zo’n vijfhonderd Pakistanen stormde naar het huis van het paar, sloeg de deur in en sleepte de twee mee naar buiten. Ze werden in elkaar geslagen en in een brandende oven gegooid.

Wet

Pakistanen die zich schuldig maken aan godslastering en niet meteen worden vermoord, moeten voor de rechter verschijnen. De afloop kan dan hetzelfde zijn, want op godslastering staat de doodstraf. Het is moeilijk om deze beschuldiging aan te vechten, omdat de Pakistaanse wet niet duidelijk maakt wat blasfemie precies is.

Minderheden zeggen bovendien dat hun veiligheid onvoldoende door de staat wordt gegarandeerd. Vorige maand werd een Schotse man met geestelijke problemen in de gevangenis vermoord door een medegevangene. Hij was al veroordeeld tot de doodstraf vanwege blasfemie.

Een christelijke Pakistaanse vrouw is in 2010 al veroordeeld tot de doodstraf voor blasfemie, maar zegt de uitspraak tot de hoogste rechter aan te vechten. Asia Bibi zou de naam van Mohammed hebben ‘ontheiligd’. Bibi ontkent en zegt dat de aanklacht is gefabriceerd door een aantal vrouwen, die een hekel aan haar hebben.