Schot in Pakistaan ter dood veroordeeld voor blasfemie

24 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Een rechtbank in de Pakistaanse stad Rawalpindi heeft een zeventigjarige Britse man vrijdag ter dood veroordeeld. De man krijgt die straf omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan blasfemie.

Dat meldt de Britse nieuwszender BBC.

Profeet

De 70-jarige Muhammad Asghar werd in 2010 gearresteerd nadat hij meerdere brieven had geschreven waarin hij aangaf een profeet te zijn. En dat kun je in het streng islamitische Pakistan beter niet doen. Het zich voordoen als profeet wordt beschouwd als een belediging aan de profeet Mohammed waarop in Pakistan de doodstraf staat.

De advocaten van de Britse man probeerden de man te redden door aan te geven dat hij een verleden van psychische stoornissen heeft. Maar dit werd door medische deskundigen van tafel geveegd.

Ik ben nu eenmaal een profeet

De Schot bleef ook na zijn veroordeling nog volhouden een profeet te zijn. Toen de rechter hem vroeg waarom hij in brieven schreef een profeet te zijn, zou de man hebben aangegeven dat hij dat nu eenmaal was.

Zijn advocaten gaan tegen de uitgesproken straf in beroep. Gerechtshoven maken in Pakistan vaker doodstraffen ongedaan wegens gebrek aan bewijs.

Het gaat te ver

Moslimleiders hebben eerder aan de bel getrokken vanwege de vele doodstraffen die worden uitgesproken vanwege godslastering. Toen een geestelijk gehandicapt christelijk meisje ter dood werd veroordeeld, vonden ook moslims in Pakistan dat te ver gaan.

In Nederland is blasfemie vorig jaar uit het wetboek van strafrecht geschrapt.