Republikeinen delen flinke klap uit bij midterms: hoe nu verder?

05 november 2014Leestijd: 2 minuten

Zoals verwacht hebben de Republikeinen de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten gewonnen. Ze hebben hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behouden en veroverden zetels in de Senaat.

De Republikeinen hebben in de Senaat ten minste 52 van de 100 zetels, melden Amerikaanse nieuwszenders. Het is de eerste keer in acht jaar dat de Republikeinen een meerderheid hebben in beide kamers.

Rechts

De verkiezingsuitslag is een flinke tegenslag voor de Amerikaanse president Barack Obama. Als hij in de laatste twee jaar van zijn termijn als president nog hervormingen wil doorvoeren, zal hij moeten opschuiven naar rechts.

De Democratische leider en Senator Harry Reid feliciteerde zijn Republikeinse uitdager Mitch McConnell, Senator uit de staat Kentucky. Reid ziet de overwinning van de Republikeinen als een boodschap van de kiezer dat de twee partijen moeten samenwerken. McConnell volgt naar verwachting Reid op als meerderheidsleider van de Senaat.

Wereld

Dat de Democraten en Republikeinen dichter bij elkaar komen, ligt niet in de lijn der verwachting. ‘Ik verwacht niet dat de president morgen wakker wordt met een andere kijk op de wereld dan vandaag. En hij weet dat ik dat ook niet zal hebben,’ zegt McConnell.

Peilingen voorafgaand aan de verkiezingen lieten al zien dat de Democraten konden rekenen op een nederlaag, maar die is nu nog dramatischer uitgepakt dan verwacht.

Toch is de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden niet laaiend enthousiast. ‘Dit is geen moment om feest te vieren. Het is tijd dat de overheid resultaten haalt en oplossingen aanvoert om de problemen van dit land op te lossen, om te beginnen met onze nog steeds kwakkelende economie,’ zegt John Boehner.

Boos

Uit een analyse van peilingen door de Amerikaanse nieuwszender CNN blijkt dat Amerikanen ontevreden zijn over de politiek, niet alleen over Obama. Van de ondervraagde kiezer geeft 58 procent aan dat ze boos zijn op het Witte Huis, 59 procent gaf hetzelfde aan bij de Republikeinse leiders in het Congres.

Van de kiezers geeft 70 procent aan zich zorgen te maken over de economische omstandigheden in de Verenigde Staten en ze zien voorlopig nog geen verbetering.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.