IS-gijzelaar John Cantlie: ‘ik ben voor dood achtergelaten’

21 november 2014Leestijd: 2 minuten

De Britse fotojournalist en gijzelaar John Cantlie verschijnt vrijdag opnieuw in een filmpje van Islamitische Staat (IS). Hij verwijt het de Britse regering dat hij ‘voor dood is achtergelaten’.

Cantlie (43) neemt een agressieve houding aan in het filmpje. ‘Dit is het ergste gevoel ter wereld’, zegt de Brit in het filmpje. Dit is al de zevende IS-video waarin Cantlie de hoofdrol speelt en de eerste video die IS naar buiten brengt sinds de onthoofdingsvideo van afgelopen zondag, waarin de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig en Syrische militairen worden vermoord. Vorige maand gaf IS een propagandafilmpje vrij waarin Cantlie zich als ‘oorlogscorrespondent’ in de Syrische grensstad Kobani zou begeven.

Habbekrats

Cantlie verwijt de Britse en Amerikaanse regeringen in het nieuwste filmpje dat ze weigeren te onderhandelen over losgeld, ‘zoals de Fransen zouden doen’, of een gevangenenruil. Hij beschrijft een mislukte reddingsactie van de Verenigde Staten op 4 juli die ‘waarschijnlijk miljoenen dollars’ heeft gekost, terwijl de terroristen hem samen met de andere gijzelaars voor een habbekrats naar een andere plek transporteerden.

Cantlie zegt dat het goedkoper is om losgeld te betalen en veiliger om te onderhandelen over een gevangenenruil dan een extreem dure en riskante militaire operatie uit te voeren. Hij vraagt zich af waarom Washington en Londen dat niet doen.

Onduidelijk

De Brit is wederom gehuld in een oranje shirt en zit aan een tafel. Het is onduidelijk van wanneer de beelden dateren. Ook is niet bekend of het zijn eigen tekst is of dat de tekst is ingefluisterd door IS-leden. De Brit geeft aan toegang te hebben tot nieuwszenders als Al Jazeera en Sky News en spreekt over recente toespraken van de Britse premier David Cameron en de Amerikaanse president Barack Obama.

Ontvoerd

De fotojournalist werd twee jaar geleden in Syrië ontvoerd en samen met de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans gegijzeld door terroristen van IS. Er zouden in totaal acht opnames van hem zijn gemaakt die één voor één naar buiten worden gebracht.

Cantlie was werkzaam voor Britse tabloids toen hij op 19 juli 2012 in Syrië werd gegijzeld door IS. Samen met de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans probeert Cantlie te ontsnappen, maar dat mislukt.

De Brit wordt in zijn arm en oor geschoten, terwijl zijn Nederlandse collega in het been wordt geraakt. Het tweetal zou worden doorverkocht aan Al-Qa’ida, maar wordt op dat moment bevrijd door Syrische rebellen. Het was nota bende de later onthoofde James Foley die destijds een reddingsactie voor de twee had opgezet.