Gegijzelde Britse journalist wil ‘waarheid’ vertellen over IS

18 september 2014Leestijd: 2 minuten

Er is een video verschenen van de Britse journalist John Cantlie die in 2012 samen met de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans door moslimextremisten werd gegijzeld. De Brit beweert dat hij van plan is om het ‘echte verhaal’ te vertellen over de mannen die hem gegijzeld hebben.

Lijdt John Cantlie aan het Stockholmsyndroom, wordt hij gedwongen dit te zeggen, of is er écht een ander verhaal te vertellen over de Islamitische Staat?

Nieuwe oorlog

In de video zegt de journalist dat Groot-Brittannië en de Verenigde Staten met hulp van westerse media met opzet aansturen op een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten.

‘Waarom willen onze regeringen, na twee desastreuze en zeer impopulaire oorlogen in Irak en Afghanistan, zo graag betrokken raken in een nieuw conflict dat ze nooit zullen winnen?’ vraagt Cantlie zich af.

Manipulatie

De gijzelaar belooft in komende bijdrages de ‘waarheid’ te vertellen over IS en te laten zien hoe westerse media deze waarheid ‘verdraaien’ en ‘manipuleren’.

‘Er zijn altijd twee kanten van een verhaal. Denk je nou echt dat je het hele plaatje te zien krijgt?’ zegt Cantlie in de video.

Oerlemans

Cantlie was werkzaam voor Britse tabloids toen hij op 19 juli 2012 in Syrië werd gegijzeld door al-Dawla al-Islamiyya (IS). Samen met de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans probeert Cantlie te ontsnappen, maar dat mislukt.

De Brit wordt in zijn arm en oor geschoten, terwijl zijn Nederlandse collega in het been wordt geraakt. Het tweetal zou worden doorverkocht aan Al-Qa’ida, maar wordt op dat moment bevrijd door Syrische rebellen. Het was nota bende de later onthoofde James Foley die destijds een reddingsactie voor de twee had opgezet.

Opnieuw gegijzeld

Na zijn vrijlating keert de journalist hetzelfde jaar weer terug in Syrië. Vermoedelijk wordt hij tegen het einde van het jaar opnieuw gepakt. Van de Brit ontbrak tot nu toe ieder spoor. Hij was niet meer aanwezig op sociale media en zijn website werd uit de lucht gehaald.

En nu duikt hij opeens op in een video met de titel ‘Mag ik even jullie aandacht?’ In de video zegt hij dat er volgende afleveringen komen. ‘Kijk naar de volgende afleveringen en je zult versteld zijn van wat je te weten komt’.