Hoe IS ontvoerde Koerdische jongens mishandelt

04 november 2014Leestijd: 2 minuten

Kinderen die door terreurbeweging IS zijn ontvoerd in de Syrische grensstad Kobani hebben gruwelijke dingen meegemaakt. Extremisten van IS dwongen de Koerdische kinderen om te kijken naar onthoofdingsvideo’s.

De kinderen werden ook geslagen, blijkt uit de gedetailleerde verklaring van vier jongens tussen de veertien en zestien jaar.

De jongens werden samen met ruim honderdvijftig andere Koerdische jongens ontvoerd op 29 mei, meldt Human Rights Watch. De laatste 25 kinderen van deze groep werden eind oktober vrijgelaten. De kinderen vluchtten naar Turkije en zijn daar allemaal in veiligheid.

Kabels

De vier jongens vertellen dat zij herhaaldelijk werden geslagen met tuinslagen en elektriciteitskabels. Ook werden zij gedwongen om video’s te kijken van aanslagen van IS en onthoofdingen.

IS gijzelde in eerste instantie ruim 250 kinderen, maar ongeveer 100 meisjes werden al na enkele uren vrijgelaten. De terreurbeweging hield de 153 maandenlang vast in een school, in de buurt van Kobani.

Jongens die probeerden te ontsnappen of niet goed genoeg hun best deden tijdens lessen over de islam werden geslagen of kregen minder te eten. Kinderen van wie de familie meevocht met de Koerdische strijdgroepen werden extra streng behandeld, zeggen de vier kinderen.

De terroristen van IS vroegen deze jongens naar de adressen van hun familie. ‘Als wij naar Kobani gaan, nemen we ze te grazen en snijden ze in stukken,’ kregen de kinderen te horen.

Moeder

Een jongen die om zijn moeder vroeg, werd vastgebonden en kreeg de boodschap mee dat hij om God moest vragen en niet zijn moeder. De jongens werden gedwongen om vijf keer per dag te bidden en wie het niet lukte om verzen uit de Koran uit het hoofd te leren, werd mishandeld.

Het lukte ongeveer vijftig jongens om te ontsnappen, en andere jongens werden geruild tegen Koerdische strijdgroepen voor IS-terroristen. In september liet IS opeens 75 jongens vrij, omdat zij hun ‘religieuze training’ zouden hebben afgerond. De jongens kregen wat geld en boeken over de islam mee.

Eerder vertelde een dertienjarige jongen al over een soortgelijke behandeling in een trainingskamp van IS. In speciale kinderkampen worden kinderen opgeleid tot volleerde jihadisten.