David Haines ook onthoofd door IS, een ‘walgelijke moord’

14 september 2014Leestijd: 2 minuten

De 44-jarige Brit David Haines is de derde gijzelaar die is onthoofd door de Islamitische Staat (IS). In de onthoofdingsvideo dreigt IS opnieuw iemand te onthoofden: een andere Brit, Alan Henning.

Terrorismemonitor SITE maakte zaterdagavond bekend dat Haines om het leven is gebracht. De Britse regering spreekt van een ‘walgelijke moord’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Executie

In de video zegt Haines dat hij de Britse premier David Cameron ‘persoonlijk verantwoordelijk’ houdt voor zijn ‘executie’.

‘Jij bent vrijwillig in een coalitie gestapt met de Verenigde Staten tegen de Islamitische Staat, net zoals jouw voorganger, Tony Blair, deed. Je volgt een trend van Britse ministers die geen nee kunnen zeggen tegen de Amerikanen. Helaas zijn wij, het Britse volk, degenen die de prijs zullen betalen voor de domme beslissingen van ons parlement.’

De man die Haines onthoofdt, is vermoedelijk dezelfde man uit de video’s van de Amerikanen James Foley en Steven Sotloff. Hij is ook een Brit die vermoedelijk uit de regio van Londen komt en meevecht met IS.

De beul richt zich in de video tot Cameron en zegt dat ‘de Britse burger de prijs moet betalen’ voor de beloftes van de premier. De samenwerking met de Amerikanen zal volgens de man alleen maar leiden tot de vernietiging van de Britse premier. ‘Cameron zal jullie opnieuw meeslepen in een bloedige oorlog, die jullie niet kunnen winnen.’

Aan het einde van de video is er een nieuwe gijzelaar zien in hetzelfde oranje gewaad. Het gaat om de Brit Alan Henning. Als er niet wordt ingegrepen, is hij het nieuwe slachtoffer van IS.

Broer

Haines, vader van twee kinderen, is een oud-militair en deed beveiligingswerk voor hulporganisaties in Syrië. In maart vorig jaar werd hij gevangengenomen door IS, drie dagen nadat hij Syrië was binnengekomen.

De familie heeft hulp aangeboden gekregen van de Britse regering, maar heeft aangegeven liever alleen gelaten te worden. De broer van David Haines, Mike Haines, heeft in een brief laten weten namens de familie dat David een goede man was, en voor hem een goede broer.

‘Hij was er wanneer ik hem nodig had, en afwezig wanneer dat niet zo was. Ik hoop dat hij hetzelfde dacht over mij. Als hij in de juiste stemming was, was hij de gangmaker op een feestje en soms was hij irritant en koppig. Hij zou waarschijnlijk hetzelfde over mij zeggen.’

Cameron heeft laten weten dat de Britse regering er alles aan zal doen om de moordenaars van Haines te vinden, en ervoor te zorgen dat het recht zal zegevieren. De Amerikaanse president Barack Obama spreekt van een ‘barbaarse moord’.