Hoe een kind ervoor zorgde dat een man 39 jaar onschuldig vastzat

20 november 2014Leestijd: 2 minuten

De 57-jarige Ricky Jackson heeft 39 jaar onschuldig vastgezeten in een Amerikaanse gevangenis, omdat een kind had verklaard dat Jackson iemand zou hebben vermoord. Naar nu blijkt heeft de toen twaalfjarige jongen gelogen over wat hij had gezien.

Getuige Eddie Vernon zegt dat hij alleen een verklaring heeft afgelegd om de politie tevreden te stellen, waarop een rechter in Cleveland Jackson heeft vrijgesproken. Jackson zal naar verwachting vrijdag worden vrijgelaten, melden Amerikaanse media.

Zoutzuur

Ricky Jackson kreeg in 1975, samen met twee andere verdachten een levenslange celstraf voor de moord op Harold Franks, een vertegenwoordiger in financiële producten. Franks was mishandeld, neergeschoten en overgoten met zoutzuur in de buurt van een supermarkt.

Hoewel er geen concreet bewijs was dat Ricky Jackson en de twee broers betrokken waren bij de gruwelijke moord, werden zij toch veroordeeld op basis van de verklaring van Eddie Vernon. De inmiddels 53-jarige getuige zei deze week tegen de rechtbank dat de politie destijds tegen hem zei wat hij moest verklaren.

Vernon wilde de politie tevreden stellen, en zei dat Jackson betrokken was bij de moord. ‘Alle informatie is mij toegespeeld,’ zegt Vernon, die besloot de waarheid te vertellen nadat hij met een pastoor had gepraat. ‘Ik weet helemaal niet wat er is gebeurd op de plek van het misdrijf.’

Vernon was in de buurt van de plek waar de moord gebeurde en hoorde wel twee knallen. Hij stond echter niet op een plek waar hij kon zien wat zich heeft afgespeeld. Andere getuigen verklaarden ook dat Vernon niks kan hebben gezien.

Advocaten

Zodra het papierwerk voor Jackson is geregeld, komt hij vrij. ‘Ik kan niet geloven dat dit voorbij is,’ zei een geëmotioneerde Jackson in de rechtszaal. Hij bedankte zijn advocaten en iedereen die hem de afgelopen jaren heeft gesteund.

Ricky Jackson is vrijgekomen met hulp van het Ohio Innocence Project. Hij is in Amerika de langstzittende gevangene die onschuldig blijkt.

Doodstraf

Het gebeurt vaker in de Verenigde Staten dat gevangenen met jarenlange celstraffen onschuldig blijken te zijn. In maart kwam Glenn Ford vrij nadat hij 29 jaar vastzat voor een moord, waar hij niets mee te maken had.

Dat Ford toch nog werd vrijgesproken, was vooral opmerkelijk omdat hij ter dood was veroordeeld. Uit nieuw bewijsmateriaal bleek dat Ford de moord niet kan hebben gepleegd. Ook in dit geval wees een getuige Ford aan als de moordenaar, maar die kwam er later op terug.